8.5 C
New York
donderdag 19 september 2024

Verbazing over baggeren sloten in Moordrecht 

De gemeente heeft het onderhoud van sloten langs de Vierde Tochtweg / Spoorlaan volgens een bron niet goed uitgevoerd. Hierdoor komen er nu plakken naar boven en is er sprake van een verslechtering van de staat van de sloot. Ondanks meldingen bij de gemeente lijkt er geen vooruitgang in de situatie te komen.

Er blijkt dat de sloot, die een breedte van 4 meter heeft, slechts op een breedte van 1 meter is gebaggerd. Volgens de inzichten van de melder en zijn zoon, die zelf ervaring hebben met dit soort werkzaamheden, dient de sloot tot een diepte van ongeveer 70 centimeter te worden uitgebaggerd. Echter, op verschillende meetpunten heeft de Gouwe IJssel Nieuws verslaggever dieptes van slechts 30 centimeter of minder waargenomen.

Daarnaast valt op dat aan de ene kant van de sloot dieper is gebaggerd, maar er over een breedte van ongeveer 2 tot 3 meter langs de gehele lengte van de sloot niet is gebaggerd. Dit resulteert in drijvende veenbulten die blijven liggen en kan, zeker bij extreem weer, voor overlast zorgen. In aangrenzende sloten, die in beheer zijn bij Schieland, worden de sloten doorgaans uitgebaggerd tot een diepte van 1,50 meter.

De melder heeft opgemerkt dat er geen toezicht of controle op het uitgevoerde werk is geweest, en dat er na één telefonisch contactmoment met de gemeente geen opvolging is geweest. Hij uitte ook zorgen over de kosten voor dergelijke werkzaamheden, die kunnen oplopen tot 30.000 à 50.000 euro. Bij onvoldoende diepgang zal dit in de toekomst mogelijk problemen opleveren voor de vaarbaarheid in de polder. Maar ook onnodig extra kosten als aannemer er niet op aan wordt gesproken.

Uiteraard werd de situatie voorgelegd aan de gemeente Zuidplas. Een van de vragen was waarom er bijvoorbeeld geen schuifboot is gebruikt, welke voor de omgeving juist uitermate geschikt is. Maar dat is  volgens de woordvoerder niet gedaan omdat de vrijkomende bagger geschikt is om op de kant te verwerken en er overeenstemming is met de eigenaar van het aangrenzende perceel is er gekozen voor het wegpompen van de bagger. De woordvoerder benadrukt dat de gemeentelijke toezichthouder op het werk en na afloop worden er peilingen uitgevoerd om het werk te controleren Als de controle niet voldoende wordt uitgevoerd loopt de gemeente inderdaad risico, daarom voeren de gemeente toezichthouders deze controles uit.

Een andere vraag is waarom de sloot niet volledig is uitgebaggerd over de hele breedte en of er nog  verdere werkzaamheden gepland zijn om de sloot alsnog correct te baggeren. Zuidplas laat weten dat in verband met de stabiliteit van de taluds en de naastgelegen bermen kunnen de sloten niet over de volledige breedte worden uitgediept tot een diepte van 50 tot 70 cm. De gemeente gaat de drijvende veenbulten en andere resten alsnog verwijderen

Inmiddels laat de bron weten dat er nog niet veel is veranderd en heeft gevraagd of het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de uitgevoerde werkzaamheden te controleren. Het Hoogheemraadschap heeft hiervoor regels voor opgesteld.

Advertentie