De gemeenteraadsfractie van ChristenUnie/SGP in Zuidplas heeft vragen gesteld na een publicatie op deze website over lekkage in hoeve Langehof aan de ‘s Gravenweg. Dit bericht was een persbericht die hier op de redactie was ontvangen als persbericht van de gemeente Zuidplas.
Volgens raadslid Bakker is ’s Gravenweg 16 een monumentale boerderij: “De gemeente heeft dit rijksmonument op kosten van de rijksoverheid in bezit gekregen op grond van de uitkoopregeling woningen onder een hoogspanningsverbinding. In december 2022 stelden we u n.a.v. een bezoek aan de Historische Vereniging Nieuwerkerk o.a. de vraag welk onderhoud hieraan werd uitgevoerd en of uw college ervan op de hoogte is dat deze kwetsbare hoeve al tekenen van verval begon te vertonen nu deze geruime tijd onbewoond was geworden (C1322/U22.003584). U antwoordde destijds dat in opdracht van de gemeente al het noodzakelijk onderhoud werd verzorgd“.
In juli 2024 heeft de fractie de ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad (bij de behandeling van het Perspectief Ruimtelijke Opgaven) opnieuw opgeroepen het monument niet te laten vervallen, maar in de tussentijd, zolang er geen definitieve bestemming is, te zorgen voor goed onderhoud.
Bakker vervolgt : “Nu lezen we in GouweIJssel nieuws van 16 september 2024 dat als gevolg van zware regenval een lekkage is ontstaan waardoor een deel van het plafond in de boerderij naar beneden is gekomen. We hebben hierover de volgende vragen:”
1.) Hebben sinds de gemeente eigenaar is van de hoeve bouwkundige inspecties plaatsgevonden? Zo ja, wat is daar uitgekomen en wat is daar mee gedaan?
2.) Was er op het moment dat de zware regenval schade veroorzaakte sprake van achterstallig onderhoud aan het rijksmonument? Zo nee, wat is dan de oorzaak van de schade? Had deze voorkomen kunnen worden?
3.) Hoe groot is de schade aan het pand en hoe hoog zijn de herstelkosten?
4.) Wat gaat het college op korte termijn doen om verder verval te voorkomen?
Hoeve Langehof
Deze hoeve Langehof is een boerderij met dwars gebouwd woongedeelte. Rechts een opkamer. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen. De bouw is volgens de website van Rijksdienst voor Cultureel erfgoed waarschijnlijk 18e eeuw. Het is een Rijksmonument en mag daarom niet zomaar worden verbouwd en niet worden gesloopt.
De gemeente Zuidplas krijgt de hoeve in bezit nadat de Rijksoverheid start met een uitkoopregeling voor woningen die recht onder een hoogspanningslijn liggen. De waarde van de boerderij is € 1.229.712,- maar de gemeente Zuidplas hoeft hiervoor niets te betalen.
De gemeente was nog in onderzoek wat er met het Rijksmonument moest gaan gebeuren en tijdelijk is het gebouw ter beschikking gesteld aan de net opgerichte Voedselbank Zuidplas. Bewoning is door de hoogspanningslijn erboven niet meer toegestaan.