8.5 C
New York
vrijdag 4 oktober 2024

Burgemeester Han Weber roept boeren en tuinders op: ‘Zeg nee tegen verdachtehuurders’

In het buitengebied van Nederland worden boeren en tuinders steeds vaker geconfronteerd met verdachte huurders. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 10 boeren en tuinders boven de rivieren wel eens benaderd is met een verdacht voorstel om een kas, schuur of loods te verhuren. Wanneer achteraf duidelijk wordt dat de verdachte huurders (drugs)criminelen zijn, kunnen de gevolgen enorm zijn.

Denk hierbij aan schade aan het milieu, gevaar voor de gezondheid, financiële risico’s en
bedreiging of intimidatie. Reden voor LTO Noord, 13 gemeenten, Politie Haaglanden, Provincie Zuid-Holland, Platform Veilig Ondernemen regio Den Haag, Glastuinbouw Nederland en het RIEC Den Haag om de handen ineen te slaan en samen te werken aan een veilig buitengebied.

Burgemeester roept op tot samenwerking.

Han Weber, burgemeester van Zuidplas, roept boeren en tuinders op om goed op te letten bij verdachte situaties. Hij benadrukt het belang van samenwerking om criminele activiteiten tegen te gaan. “Ook in Zuidplas worden boeren, tuinders en kwekers regelmatig benaderd door verdachte huurders. Heb je hiermee te maken, deel een verdachte situatie dan met je buren en anderen in het buitengebied. Laten we de kracht van onze gemeenschap benutten en niet alleen onszelf maar ook elkaar in het buitengebied beschermen tegen drugscriminelen en hun activiteiten,” aldus de burgemeester. “Zeg nee, tegen verdachte huurders en waarschuw je buren als er een verdacht persoon langs is geweest. Dit kan eenvoudig door bijvoorbeeld een buurtapp te maken. Zo maken we de gemeenschap sterker en waakzamer.

Campagne ‘Ik zeg nee. Tegen verdachte huurders’ biedt ondersteuning

Burgemeester Han Weber vindt het belangrijk dat er meer bewustzijn is onder boeren en tuinders over het risico van verdachte huurders. Hij is één van de aanjagers van de campagne ‘Ik zeg nee. Tegen verdachte huurders,’ van de samenwerkende partijen. ‘Het is belangrijk dat er meer kennis is bij boeren en tuinders over het risico dat ze lopen. Je kunt vaak maar één keer nee zeggen. Deze campagne helpt daarbij. Alleen samen kunnen we zorgen voor een veilige regio.’ De campagne helpt boeren en tuinders om verdachte huurders tijdig te herkennen, vertelt welke risico’s je loopt als je op een verdacht aanbod ingaat, en geeft tips om verdachte huurders buiten de deur te houden. Een voorbeeld hiervan is een checklist voor verhuurders. Ook worden via sociale media anonieme ervaringsverhalen gedeeld van boeren die een verdacht aanbod weigerden en een boer die onbewust wel drugscriminelen toegang bood op zijn terrein.

Drugsafval melden

De meeste boeren en tuinders willen criminelen buiten de deur houden en melden verdachte
activiteiten als zij hier mee te maken krijgen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 87% drugsafval op hun erf zou melden, vanwege de grote schade hiervan aan het milieu, gewassen en de gezondheid. Wanneer het gaat om verdachte activiteiten bij buren of collega’s, nemen ze minder vaak actie. Deze campagne moet daar verandering in brengen.

Smoesjes

Boeren en tuinders worden steeds vaker benaderd door criminelen die een schuur of loods willen huren. Vaak met een smoes, bijvoorbeeld dat ze de ruimte willen gebruiken als opslagplaats of caravanstalling. Ook ontvangen ze gekke briefjes in de bus, waarin een grote som geld wordt aangeboden. Andere signalen die een verzoek verdacht maken zijn de wens om contant huur te betalen, beveiligingscamera’s te mogen plaatsen of een muurtje te mogen plaatsen dat activiteiten uit het zicht houdt.

Meld verdachte situaties

Boeren en tuinders worden aangespoord om verdachte situaties direct te melden bij de politie via 0900-8844 of bij de wijkagent. Voor wie anoniem wil melden, is Meld Misdaad Anoniem bereikbaar op 0800- 7000 of via meldmisdaadanoniem.nl.

Vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon van LTO Noord biedt een veilige plek om twijfels of zorgen te delen over een huurder op eigen grond of een verdachte situatie in de omgeving. Dit kan een belangrijke eerste stap zijn om elkaar binnen de gemeenschap te ondersteunen en oplossingen te zoeken voordat de situatie erger wordt. Kijk voor meer informatie over de campagne op:
https://www.ltonoord.nl/belangenbehartiging/ondernemerschap/veilig-buitengebied

Advertentie