De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), werkzaam in Waddinxveen, dragen vanaf vrijdag 27 september een bodycam tijdens hun werk. Een bodycam is een kleine, draagbare camera op het uniform. De boa’s kunnen de bodycam aanzetten als er onveilige situaties ontstaan. Ervaringen in andere gemeenten met het gebruik van de bodycam zijn positief. Mensen gedragen zich anders als ze weten dat ze gefilmd worden. Het fysieke geweld en de verbale agressie nemen af. Door de camera’s ook in onze gemeente in te zetten, bieden wij onze medewerkers een veiligere werkomgeving.
Een bodycam geeft een gevoel van veiligheid
Boa’s hebben soms te maken met onveilige situaties, bijvoorbeeld met verbale agressie. Om het gevoel van veiligheid voor de boa’s en de omgeving te vergroten gaan zij een bodycam dragen. “Boa’s gaan op pad in de gemeente om de orde te handhaven. Ze zijn kwetsbaar en dienen het belang van ons allemaal. Ik vind het belangrijk dat de boa’s daarom uitgerust worden met een bodycam. Dat vergroot het gevoel van veiligheid van onze medewerkers”, zegt burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis over de bodycam.
De bodycam wordt aangezet als er een onveilige situatie ontstaat
Over het algemeen staat de bodycam uit. Als er een onveilige situatie ontstaat, zet de boa de bodycam aan. De boa geeft het aan als de opname start en stopt de opname als het incident of de dreigende situatie voorbij is.
Privacyrichtlijnen
De beelden worden geüpload naar een beveiligde omgeving. Daar worden de beelden maximaal 28 dagen bewaard en daarna vernietigd. De beelden worden alleen langer bewaard als daar een juridische reden voor is. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat de politie de beelden nodig heeft voor een strafzaak.