8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Waddinxveen blijft financieel gezond

Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad de programmabegroting 2025 – 2028 aan. In de begroting staat hoeveel geld er binnenkomt, waar we het aan uitgeven en wat we gaan doen in het nieuwe jaar. Vlak voor de zomer was de Kaderbrief niet sluitend. Alle begrotingsposten zijn kritisch doorgelopen en er zijn keuzes gemaakt om nog scherper aan de wind te zeilen. Het college is er trots op dat het gelukt is om toch een structureel sluitende meerjarenbegroting te presenteren. Er is een positief saldo in 2025 van € 2.033.000. In 2026, het jaar dat voor alle gemeenten als ‘ravijnjaar’ wordt gezien, laat de begroting een positief saldo zien van € 132.000, waarna de saldi naar verwachting oplopen naar € 440.000 en € 450.000 positief in 2027 en 2028. 

In Waddinxveen is het prettig wonen

De gemeente zet zich in voor een aantrekkelijke woonomgeving en een verkeersveilige leefomgeving, met extra aandacht voor de woningbouwopgave. We werken hard aan het bouwen van sociale huur- en middenhuurwoningen, waarvan we 50% kunnen toewijzen aan eigen inwoners. Tegelijkertijd werken we aan het uitbreiden van scholen, sportvoorzieningen en andere maatschappelijke voorzieningen. Ook ontwikkelen we recreatie- en natuurgebieden zoals de Vredenburghzone en het Bentwoud, zodat inwoners kunnen genieten van meer groen. En samen met ondernemers versterken we het economisch klimaat in Waddinxveen. Zo blijven we een ondernemersvriendelijke gemeente.

In Waddinxveen bieden we de juiste zorg

De gemeente zet in op het beheersen van de kosten binnen het sociaal domein, terwijl we hulp en zorg toegankelijk houden voor onze inwoners. Met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) werken we aan gezondheid en welzijn. En de gemeente helpt inwoners bij het vinden van werk en het betalen van de energierekening, onder meer via energiecoaches.

In Waddinxveen is duurzaamheid haalbaar

Waddinxveen zet volop in op duurzaamheid. We werken verder aan het aardgasvrij maken van buurten en onderzoeken de mogelijkheden van een regionaal warmtenet. Tegelijkertijd vergroenen we de openbare ruimte en stimuleren we het hergebruiken van afval als grondstof.

Veiligheid als basisvoorwaarde

Een veilige woon- en leefomgeving is essentieel. Waddinxveen richt zich daarom op het bestrijden van cybercrime, huiselijk geweld en criminele activiteiten. Ook besteden we aandacht aan het verminderen van (jeugd)criminaliteit en -overlast, zodat Waddinxveen een veilige plek blijft om te wonen en werken.

Investeren in een toekomstbestendige ambtelijke organisatie

De groei van Waddinxveen, de ontwikkelingen in de maatschappij en technologie en de actuele vraagstukken stellen stevige eisen aan de ambtelijke organisatie. Om ook de toekomst het werk goed te kunnen blijven doen, investeert de gemeente in extra capaciteit. In de Kaderbrief 2025-2028 is daarom extra formatie aangevraagd.

Waddinxveen blijft financieel gezond

Ondanks de hoge ambities houdt Waddinxveen haar financiën goed op orde. We kiezen er bewust voor om voorzichtig te begroten en onze uitgaven goed in de gaten te houden. We blijven gericht op het halen van onze doelen, zonder de financiële balans uit het oog te verliezen

Advertentie