Op donderdagavond 3 oktober trok de (Pre)Puberbeurs een grote groep ouders en verzorgers naar Dorpshuis Swanla. Wethouder Frans Klovert had de eer om deze tweede editie van de beurs officieel te openen. De (Pre)Puberbeurs is een initiatief van de gemeente Zuidplas in samenwerking met GGD Hollands Midden, Politie, Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden en Stichting ZO!
De (Pre)Puberbeurs richt zich op het informeren en ondersteunen van ouders en verzorgers van jongeren tussen de 10 en 18 jaar. Tijdens de beurs werden zij bewust gemaakt van de uitdagingen en risico’s waarmee jongeren tegenwoordig te maken hebben. Zowel op straat, online als op school. Het puberbrein is volop in ontwikkeling en hierdoor extra gevoelig voor invloeden van buitenaf. De combinatie van experimenteren met alcohol, drugs, sexting en criminele activiteiten onder jongeren is een zorgelijke trend. Vooral de invloed van de onlinewereld is groot en bedreigt niet alleen hun eigen welzijn maar ook dat van hun omgeving.
Wethouder Frans Klovert benadrukte tijdens de opening het belang van open communicatie tussen ouders en hun tieners: “Het is voor ouders vaak niet gemakkelijk om volledig inzicht te hebben in de wereld van hun (pre)pubers, vooral niet in hun onlineactiviteiten. Met deze beurs willen we hen bewust maken van de risico’s en laten zien hoe ze op een positieve manier in gesprek kunnen blijven met hun kinderen.” Zijn oproep “Blijf in gesprek!” benadrukte de waarde van voortdurende communicatie en begrip in het opvoedproces.
Een hoogtepunt van de avond was de interactieve bijdrage van theatergroep ‘Lering en Vermaak’. Op een luchtige en speelse manier gaven zij de aanwezigen handvatten om beter om te gaan met de uitdagingen die hun kinderen tegenkomen. Daarnaast was er uitgebreide informatie voor ouders en verzorgers over actuele risicovolle trends en middelen. Onderdeel van de beurs was de informatiemarkt waar bezoekers de mogelijkheid hadden om in contact te komen met vertegenwoordigers van het Jeugdpreventieteam, GGD Hollands-Midden, Stichting ZO!, Thorbecke college, Comenius college, Politie en Handhaving, Bureau Halt, Brijder en natuurlijk de gemeente als bindende factor. De grote opkomst liet zien dat de (Pre)Puberbeurs een groot succes is en bijdraagt aan een betere bewustwording en samenwerking tussen ouders, verzorgers en professionals. Samen blijft men bouwen aan een veilige en gezonde omgeving voor onze jongeren.