8.5 C
New York
dinsdag 22 oktober 2024

Nieuw vijfde dorp gaat Cortelande heten (video)

In een tent met veel ambtenaren, raadsleden, pers en handvol inwoners heeft de burgemeester Han Weber van Zuidplas de naam Cortelande bekendgemaakt als naam voor het vijfde dorp van de gemeente Zuidplas. Deze naam wordt nu verder gebruikt en de keuze was volgens burgemeester Weber uitkomst van de prijsvraag waarmee mensen uit drie namen konden kiezen.

Met de naam Cortelande wordt de wens van twee historische verenigingen waarheid: een naam die verwijst naar het verleden. Volgens de burgemeester zijn er ruim 900 stemmen uitgebracht in de onlangs gehouden online ‘verkiezing’. Deze verkiezing was makkelijk te manipuleren, zo bleek uit eerder onderzoek van deze nieuwssite. Maar uiteindelijk kreeg Cortelande 500 van de 900 stemmen en bleef daarmee Waterweide en Groenerijk voor.

Volgens de Historische Vereniging van Nieuwerkerk aan den IJssel is de naam is ontleend aan een artikel in het boekje ‘Van Cortlant tot Zuidplaspolder’ uit 1981 van de in 2022 overleden oud-secretaris van de historische vereniging, Adri den Boer. Hij beschreef in dat artikel onder andere hoe de begrenzing tussen de verschillende ontginningsdorpen is ontstaan. In de 13e eeuw werden er op verschillende plaatsen grenspalen geslagen om de grenzen van de dorpen aan te geven.

Eén van die palen (‘pael van Cortelande’) werd geslagen bij ‘den SevenhuisenschHoeck’ zeg maar de huidige kruising tussen de Brandingdijk, Zuideinde en Groeneweg in Nesselande. Dat was ook de aanzet tot de Zuidelijke Dwarsweg, die toen meer een functie had als ‘Landscheidingsweg’ tussen de dorpen Moordrecht, Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan de IJssel. Het noordoostelijke deel van de Zuidelijke Dwarsweg zal straks het centrum vormen van het vijfde dorp. Een weg die de oorspronkelijke gemeentegrenzen van drie dorpen vormde. Hoe mooi kan het nu zijn dat juist op die grens een nieuw dorp verschijnt! De naam Cortlandt is ook bekend als een aquaduct die de ringvaart van de Zuidplaspolder over de autosnelweg A20 voert.

Vlak bij de bekendmaking had een aantal bewoners spandoeken en bordjes als protest neergezet. Het platform Middengebied laat weten aan Gouwe IJssel Nieuws: “Dit was een ludieke actie van de omwonenden, omdat er nu wel duidelijkheid is over een naam van een nieuwe wijk, maar nog geen enkele duidelijkheid over de toekomst van de omwonenden.”

In het voorjaar werd door de gemeenteraad het bestemmingsplan van het Middengebied vastgesteld (het eerste deel) waarbij een nieuw dorp met 8000 woningen uitgangspunt is. Van dit dorp moet minimaal 30% bestaan uit sociale woningbouw. Daarnaast komt er een Koning Willem 1 bos, vernoemd naar de koning die geld beschikbaar maakte voor het droogmaken van de Zuidplaspolder. Aan de oostkant van het Middengebied komen twee bedrijventerreinen, Doelwijk II en GouwePark II.

Wanneer de eerste paal de grond in gaat is niet bekend. Er zijn 22 beroepszaken gestart bij de Raad van State waaronder twee overheden, Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap. Met de wachtlijsten van de Raad van State kan het wel eens één tot twee jaar gaan duren alvorens deze uitspraken volgen, zo vertelt burgemeester in onderstaande video.

Advertentie