8.5 C
New York
dinsdag 22 oktober 2024

Juinen veruit populairste ingezonden naam voor Vijfde Dorp

Vorig weekend maakte de gemeente bekend dat de naam voor het nieuwe dorp in Zuidplas Cortelande zal worden. Gouwe IJssel Nieuws heeft nu de de complete lijst van de 2200 inzendingen ontvangen. Het is een verzameling vol met historische en geografische verwijzingen, maar de lijst zit ook vol met humor en creativiteit.

Juinen

De meest ingezonden naam was Juinen. Het cabaretduo Van Kooten en de Bie gebruikte deze denkbeeldige gemeente voor sketches met burgemeester en wethouder. De naam werd 120 keer ingezonden. De inzenders benadrukken vooral de verbondenheid met de Nederlandse cultuur en de naamsbekendheid “wie wil er nu niet in Juinen wonen?!”.

Burgemeester Hans van der Vaart (Juinen) en burgemeester Han Weber (Zuidplas)

Cortelande

Voorafgaand aan de start van de prijsvraag gaf de historische vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel aan voorkeur te hebben voor de naam Cortelande. De publicatie hierover heeft meerdere inzenders geïnspireerd. De naam werd 30 keer ingezonden, kwam bij de laatste drie en werd door de inwoners gekozen tot de nieuwe naam.

Water en diepe ligging

Veel inzenders denken bij het nieuwe dorp aan water en aan de diepe ligging. Namen zoals Atlantis (27), Neptunus, Waterdiep (16) , Onderwater (15), Laagland (11), Nederdorp (10) werden dan ook veel ingezonden.

Zeesluis IJmuiden

De laatste grote prijsvraag voor een nieuwe naam was voor de nieuwe Zeesluis IJmuiden. Deze naam werd meerdere keren genoemd: “omdat het toen ook sluis IJmuiden werd, ondanks alle originele inzendingen”. Waar voor de sluis de namen ‘Sluisje Mcsluisface’ of ‘Boaty McBoatface’ genoemd werden, werd hier ‘Dorpje McDorpface’ meerdere keren ingezonden.

Afvallers

Waarom de andere namen afgevallen zijn, is nog niet helemaal duidelijk. De woordvoerdster van de gemeente geeft daarover aan: “De leden van de beoordelingscommissie hebben allen, voorafgaand aan de vergadering waarbij de top 3 is gevormd, hun favoriete namen uit het totaaloverzicht geselecteerd. Die namen zijn stuk voor stuk besproken, waarbij de leden hun afwegingen met elkaar deelden. Door op zoek te gaan naar namen die een gedeelde positieve beoordeling kregen, is uiteindelijk de top 3 tot stand gekomen. Wat leuk is om te weten: er bestaat een kans dat de namen die het niet zijn geworden op een later moment alsnog een plekje krijgen in Cortelande”. Op de vraag wat de argumenten waren en of hiervan een verslag is, heeft Gouwe IJssel Nieuws nog geen antwoord gekregen van de gemeente.

Alle 2200 namen

Hieronder de link naar het document met alle 2200 ingezonden namen:

Overzicht inzendingen incl. argument

Wordt vervolgd..

Als er meer informatie beschikbaar is over de argumentatie van de afgevallen namen en de stemprocedure bij de drie overgebleven namen, dan zal Gouwe IJssel Nieuws hierover berichten. Ook heeft Gouwe IJssel Nieuws nog vragen open staan over het verloop van de stemming.

 

 

Advertentie