Vrijdag is de aftrap gegeven voor de bouw van een bezoekerscentrum bij de steenovens Klein Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. Als symbolische starthandeling haalde wethouder Frans Klovert ijsselstenen uit de vloer van de turfschuur.
Steenovens
Langs de Hollandsche IJssel lagen tientallen steenovens. Daarin werden de kenmerkende kleine gele ijsselstenen gebakken. In veel gebouwen in de regio zijn die nog te vinden. In de vorige eeuw moesten de ijsselstenen het afleggen tegen de grotere stenen die langs de rivieren in het oosten van het land gemaakt werden. Dat betekende het einde van de steenovens hier. Alleen de steenovens in Ver Hitland en Klein Hitland zijn behouden gebleven. Het zijn unieke Rijksmonumenten die het historische verhaal van onze regio vertellen.
Bezoekerscentrum
De afgelopen jaren hebben vrijwilligers de steenovens gerestaureerd en onderhouden. Met monumentendagen en bij activiteiten, maken ze inwoners en voorbijgangers enthousiast voor de ovens. Door het ontbreken van een goede binnenlocatie was dat niet het gehele jaar mogelijk. Dat gaat nu veranderen. De stichting bouwt de turfschuur, naast één van de ovens, om tot een bezoekerscentrum met keukentje en toilet. Daarin kunnen ze gasten het hele jaar door ontvangen en meer evenementen organiseren.
IJsselsteentjes
De vloer van het bezoekerscentrum gaat bestaan uit ijsselsteentjes op een nieuw aan te leggen betonnen vloer. Het grootste deel van die stenen komt van de bestaande vloer van de turfschuur. In die vloer liggen ook misbaksel en stenen van een ander formaat. Gelukkig heeft de stichting ook oude brokstukken van muren met ijsselsteentjes gekregen. De vrijwilligers bikken die los en zo hebben ze straks voldoende stenen om de nieuwe vloer mee te vullen.


Subsidie
Voorzitter Marie-Jose Schrage startte de feestelijke dag met het bedanken van de vele vrijwilligers die nu en in het verleden de steenovens van sloop gered en onderhouden hebben. Ook benadrukte ze de hulp die de stichting krijgt van bedrijven die bijdragen aan de verbouw, zoals HT-infra en Valkenburg. Daarna mocht wethouder Frans Klovert in zijn nette pak aan de slag. Hij kon ook melden dat de stichting een rijkssubsidie van veertig duizend euro krijgt voor de verbouw. Vrijwilligers van de archeologische werkgroep Krimpenerwaard onderzochten de grond onder de vloer. Dat leidde niet tot bijzondere vondsten. Bij de koffie werd wel een bijzondere vondst gepresenteerd; een heerlijk koekje in de vorm van een ijsselsteentje.

