Via een brandbrief met concrete voorstellen roepen waterschappen het Rijk op tot hardere aanpak van PFAS in het milieu. De waterschappen pleiten voor een totaalverbod op PFAS, strengere regelgeving en toezicht, en daadkrachtige aanpak van bestaande vervuiling.
PFAS-kraan moet dicht
De aanwezigheid van PFAS in de natuur is zorgelijk. Veel van deze stoffen zijn schadelijk, breken slecht af en hopen zich op in mens, dier en milieu. PFAS-vervuiling effectief aanpakken start bij de bron. Daarom pleit het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard voor een totaalverbod op de productie en het gebruik van PFAS. Als waterschap wil men graag bijdragen aan de oplossing van de PFAS-problematiek. Wel zijn daarvoor duidelijke regels en strenger toezicht nodig en een landelijke aanpak met stevige regie vanuit het Rijk. Bestaande vervuiling moet daadkrachtig worden aangepakt, vindt het Hoogheemraadschap.
Handelingsperspectief
In het werk van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft men dagelijks te maken met PFAS, bijvoorbeeld op de zuiveringen, bij het werken aan schoon buitenwater en bij baggerwerkzaamheden. In de aanpak van PFAS doet het Hoogheemraadschap wat maen kan. Men onderzoekt de aanwezigheid en herkomst van PFAS in het werkgebied en werkt men aan vergunningverlening, toezicht en handhaving. Helaas is dat niet genoeg om het regionale oppervlaktewater voldoende te beschermen. Als waterschap heeft men weinig handelingsperspectief; men is niet bevoegd om PFAS aan te pakken bij de bron.
Regie en actieplan
In de PFAS-brandbrief vragen waterschappen het Rijk ook om de keten van vergunning, toezicht en handhaving (VTH) te versterken, kennis en innovatie op het gebied van PFAS te stimuleren en een concreet actieplan op te stellen om PFAS-vervuiling een halt toe te roepen.
Vind meer informatie over PFAS op de themapagina van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Alles over PFAS in water en bodem