In 2004 werd molen Windlust aan de IJssel in Nieuwerkerk in ere hersteld. Op woensdag en zaterdag en bij voldoende wind draait de molen. Dit wordt verzorgd door een grote groep vrijwillige molenaars en molenaars in opleiding.
Onderhoud
Om de molenwieken te laten draaien moet de molenkap met de wieken in de wind worden gedraaid. Dat gebeurt met handkracht en heet kruien. Bij het kruien van de molenkap beweegt deze over een houten rand met behulp van rollen. Deze rollen zitten tussen de kap en de gemetselde onderbouw van de molen en “rollen” over een houten onderbaan, de kruivloer. De kruivloer van de molen Windlust is na 20 jaar versleten en aan vervanging toe. Om toekomstig onderhoud uit te stellen wordt de nieuwe kruivloer uitgevoerd in staal waardoor deze veel langer meegaat.
Klein onderhoud aan de molen doen de vrijwilligers meestal zelf. Groot onderhoud, zoals vervangen/ overlagen van de kruivloer, is een ingewikkelde klus. Dat doet een professionele molenmaker. Zoals al het groot onderhoud, is het een vrij kostbare operatie en is dit slechts mogelijk door donaties van private partijen. De molen krijgt geen subsidie vanuit de gemeente of andere overheidsinstelling. De vrijwilligers moeten met beperkte middelen de molen in goede staat houden.
De werkzaamheden
Om de kruivloer te vervangen moet de kap van de molen met het gevlucht, zoals de vier wieken samen worden genoemd, worden opgetild. De kap met het gevlucht weegt circa 25 ton. De molenmaker gebruikt daarvoor kleine vijzels waarmee hij een deel van de kap optilt. Hij verwijdert de rollen en rollenwagens, egaliseert de houten kruivloer en plaatst de nieuwe stalen kruivloer. De oude kruivloer wordt dus niet verwijderd, maar overlaagd met stalen platen. Als dat is gebeurd, wordt de rollenwagen met rollen teruggeplaatst en laat de molenmaker de kap weer zakken. Vervolgens gaat hij verder met het volgende deel. Rond 1 december is de hele kruivloer gereed en draait de molen weer op rolletjes. De kruivloer kan er dan weer vele jaren tegen.