Op vrijdag 29 november stond het “rode gevaar” de Amerikaanse rivierkreeft centraal tijdens een werkbezoek aan Crawfish. Vertegenwoordigers van BBB: de Tweede kamer, provincie Zuid Holland en diverse waterschappen uit Zuid Holland samen om te spreken over de enorme schade die deze invasieve soort veroorzaakt en de dringende noodzaak voor actie. Naast de ecologische uitdagingen kwamen ook praktische obstakels en innovatieve oplossingen aan bod, die zowel de visserijsector als de overheid raken.
Schade door rivierkreeften en economische impact
De rode Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt niet alleen aanzienlijke schade aan oevers en waterkwaliteit, maar is ook een enorme bedreiging voor de biodiversiteit. Elke geïnvesteerde euro in het beheer en wegvangen van deze soort betaalt zich dubbel en dwars terug, vindt fractievoorzitter Mariëlle de Jong van hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Rivierkreeften bevinden zich vooral langs de oevers en migreren via weteringen, die vaak eigendom zijn van waterschappen waar niet mag worden gevist – een uitdaging die om maatwerk vraagt.
Uitdagen in de aanpak van de rivierkreeft
De visserijsector staat voor diverse obstakels die een effectieve aanpak zijn van de invasieve rivierkreeft ingewikkelden. Een van de belangrijkste knelpunten is het gebrek aan praktische kennis en inzicht bij ambtenaren over visserijrechten, schaaldiervangst en de ecologische impact. Bovendien huidige zorgen regels, zoals gesloten visperiodes, voor problemen. Deze periodes vallen niet samen met de piekmomenten in de kreeftenpopulatie, zoals in september, wanneer vrouwtjes honderden eitjes dragen.
Ook de strikte eisen voor registratie als beroepsvisservormen een uitdaging. Zo is een wateroppervlak van minimaal 250 hectare vereist, wat voor veel vissers onhaalbaar is. Daarnaast zorgt ervoor dat de tijdelijke dynamiek niet meer met wettelijke voorschriften wordt gewaarborgd. Kalendervisserij, die de beperkte beperkt tot vaste perioden, houdt onvoldoende rekening met factoren zoals temperatuur en neerslag, die cruciaal zijn voor succesvolle factoren.
Oplossingen en innovaties voor duurzame aanpak
Tijdens het werkbezoek werden diverse oplossingsrichtingen besproken die de uitdagingen kunnen verminderen en de visserijsector kunnen versterken.
“De rivierkreeft is niet alleen een ecologisch probleem, maar ook een economische kans. Dit vraagt om slimme regelgeving en ondersteuning vanuit de overheid,” aldus Cees Meeldijk, beleidsmedewerker van Tweede Kamerlid namens BBB. ““Met pragmatische oplossingen kunnen we een balans vinden tussen ecologisch beheer en economische kansen voor lokale bedrijven. Het werk van ondernemers zoals Crawfish laat zien hoe duurzaamheid en innovatie hand in hand kunnen gaan.”