8.5 C
New York
woensdag 5 februari 2025

Gemeente Zuidplas zoekt locaties voor flexwoningen en roept op tot meedenken


Gemeente Zuidplas onderzoekt geschikte locaties om flexwoningen te ontwikkelen. Inwoners en
ondernemers kunnen meedenken en van 15 januari tot en met 18 februari hun ideeën delen met
de gemeente. Met flexwoningen kan de gemeente het woningtekort voor een deel en tijdelijk oplossen. Flexwoningen zijn sneller te bouwen dan standaard woningen. Het helpt de doorstroom naar passende woningen. Wethouder Schuurman ziet de woningen van de Harmoniya op de Kleine Vink als voorbeeld voor Flexwoningen.

Een mooie kans dus om verschillende doelgroepen sneller, betaalbare woonruimte te bieden. Wethouder Jan Willem Schuurman: “De vraag naar betaalbare woonruimte is groot. Door flexwoningen te ontwikkelen, helpen we jongeren, starters en spoedzoekers die al lang op zoek zijn naar een eigen woonplek.” Het bijsturen van de toegenomen vraag naar nieuwe sociale huurwoningen is volgens de wethouder een vergelijking met het bijsturen van een mammoettanker, dat gaat in kleine stapjes en vaak langzaam.

Samenwerking met COA

Om de bouw van flexwoningen te kunnen betalen, biedt een samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kansen. Bij de afspraken die de gemeente maakte met het COA over de regionale opvanglocatie in Zuidplas, heeft het COA ook aangegeven mee te willen betalen aan flexwoningen. Een voorwaarde is dat de gemeente minimaal 48 flexwoningen bouwt en dat de helft hiervan tijdelijk (10 jaar) voor statushouders is. Het gaat om mensen met een verblijfsvergunning die al langere tijd wachten op een woning in Zuidplas. De andere helft is voor inwoners die economisch, maatschappelijk of lokaal, verbonden zijn aan gemeente Zuidplas en geen statushouder zijn.

Wethouder Schuurman: “Deze samenwerking biedt ons de kans om én een tijdelijke oplossing te
bieden voor het woningtekort én te voldoen aan onze wettelijke en fatsoenlijke plicht om statushouders die zijn toegewezen aan Zuidplas tijdelijke woonruimte te bieden.” De wethouder benadrukte tijdens het persgesprek dat Zuidplas sowieso een taak tot opvang heeft en woningen beschikbaar moet stellen. Deze taak is voor het eerste half jaar 2025 het opvangen van 47 statushouders.

Voorkeur voor spreiding

Een gelijke verdeling van locaties over de vier dorpen heeft de voorkeur van het college en van de
gemeenteraad. Jan Willem Schuurman: “Ruimte blijft ook in Zuidplas een uitdaging. We roepen inwoners en ondernemers dan ook op met ons mee te denken. We hopen met hun ideeën zoveel mogelijk geschikte locaties te vinden. De inbreng van inwoners en ondernemers beoordelen we op basis van een aantal vooraf vastgestelde voorwaarden. Daarna gaan we over de meest geschikte locaties in gesprek met de directe omgeving. We wegen alle belangen zorgvuldig af voordat we de raad vragen om een bindend advies over de definitief te kiezen locaties.”

Wat is een geschikte locatie voor flexwoningen?

Een locatie is geschikt als deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo is het belangrijk dat de locatie goed en veilig bereikbaar is, op loopafstand is van openbaar vervoer en andere voorzieningen en langere tijd gebruikt kan worden voor flexwoningen (maximaal 15 jaar). Aan de pers legde wethouder Schuurman dat een andere bestemming dan wonen niet een bezwaar hoeft te zijn.

Door de korte periode van maximaal 15 jaar hoeft er geen uitgebreide wijziging van de bestemming doorlopen te worden, maar kan het met een BOPA worden vastgesteld. Als alles meezit en de ruimtelijke procedure is doorlopen, kan het volgens Schuurman medio volgend jaar rond zijn. Maar dan moet wel de gemeenteraad de BOPA (Buitenplanse OmgevingsPlanActiviteit) hebben vastgesteld met hierbij een eventuele bezwaar- en beroepsprocedure.

Ideeën delen

Vanaf woensdag 15 januari t/m 18 februari kunnen inwoners en ondernemers uit Zuidplas hun ideeën delen via de website maakzuidplas.nl Hier is meer informatie te vinden over het onderzoek van de gemeente en over wat de gemeente met de ideeën van inwoners doet.

Advertentie