Het sportbedrijf Rotterdam heeft een principeverzoek ingediend bij de gemeente Zuidplas om het botenhuis uit te breiden en een nieuw krachthonk te realiseren bij de Willem-Alexander roeibaan in Zevenhuizen. Het college van B&W heeft besloten om in principe medewerking te verlenen aan het verzoek. Hiermee kan het Sportbedrijf verder met de verdere stappen zetten in de uitwerking van het initiatief.
Op grond van het tijdelijke ‘Omgevingsplan Zuidplas’ (bestemmingsplan “Roeibaan Eendragtspolder”) kent de planlocatie de bestemming ‘Sport’. Hierin staat beschreven dat gebouwen uitsluitend binnen het bouwvlak gebouwd mogen worden waarbij de maximum oppervlakte van een botenhuis niet meer dan 2400 m² mag bedragen. Het plan van het Sportbedrijf is strijdig met het tijdelijke omgevingsplan, omdat een deel van de uitbreiding van het krachthonk buiten het bouwvlak gesitueerd is. Tevens bedraagt de nieuwe oppervlakte van de botenloods meer dan is toegestaan, namelijk 3160 m².
In de informatie aan de gemeenteraad stelt B&W : “De gevraagde ontwikkeling is passend binnen het gemeentelijk beleid. In de Omgevingsvisie Zuidplas 2040 staat beschreven dat bewegen in de vorm van sporten een belangrijk uitgangspunt van de gemeente is. Er moet voor iedereen ruimte zijn om te kunnen sporten. Er wordt weliswaar uitgegaan van clustering van (sport)voorzieningen in de bestaande dorpen. Echter wordt het krachthonk gerealiseerd ter ondersteuning van de roeibaan en zal niet openbaar toegankelijk zijn; alleen leden van de roeibaan en topsporters kunnen hier gebruik van maken. De verkeer aantrekkende werking in het buitengebied blijft hierdoor ook minimaal. Dit maakt dat het initiatief vooralsnog haalbaar is op de voorgestelde locatie“.
In de nota is terug te lezen dat het definitieve ontwerp positief advies kreeg van de Omgevingstafel Zuidplas, waarbij de interne adviseurs en betrokken ketenpartners in vertegenwoordigd zijn. Met voorliggend planvoornemen wordt er volgens B&W voldaan aan een goede ruimtelijke inpassing van nieuwe bebouwing in het buitengebied. Volgens de nota zoekt het krachthonk architectonische aansluiting met het bestaande hoofdgebouw.
Het Sportbedrijf kan via een Buitenplanse omgevingsplanacitiviteit (Bopa) procedure met bindend adviesrecht van de gemeenteraad toestemming worden verleend. Hierna kan het Sportbedrijf starten met de uitbreiding.