Vanaf 2026 verandert de manier waarop de Rijksoverheid gemeenten financiert. In Waddinxveen daalt de rijksbijdrage met € 2,8 miljoen, een fors bedrag ten opzichte van de totale rijksbijdrage van € 66,5 miljoen. Waddinxveen is voor ongeveer de helft van haar inkomsten afhankelijk van het rijk. Dit vraagt dus om het kritisch bekijken van de uitgaven van de gemeente. En mogelijk scherpe keuzes maken voor 2026 en verder.
Wethouder Vleij licht toe: “In de afgelopen jaren is Waddinxveen gelukkig al voorzichtig geweest in haar uitgaven. Ook zagen we dat er kosten aankwamen vanuit het sociaal domein en maatschappelijk vastgoed die we niet konden overzien. De daling van de rijksbijdrage was bekend, maar het bleef lang onduidelijk om welke bedragen het zou gaan. De komende tijd vraagt om herbezinning op onze uitgaven. We hopen dat we een sluitende kaderbrief kunnen presenteren aan de raad. Maar dat zal nog een hele ingewikkelde opgave zijn.”
Waddinxveen ziet de komende jaren de kosten fors stijgen
Ondanks groeiende inkomsten door een groei van het inwoneraantal, zorgt dezelfde groei ervoor dat de maatschappelijke voorzieningen, de infrastructuur en de onderwijshuisvesting mee moeten groeien. Sterker nog, gemeente Waddinxveen heeft nog een inhaalslag te maken. Het aanbod van deze voorzieningen op peil krijgen en houden vraagt de komende jaren om forse investeringen van de gemeente Waddinxveen. De daling van de rijksbijdrage komt dus op een moment waarop Waddinxveen al kampt met oplopende kosten. Daarnaast blijven de uitgaven binnen de jeugdzorg en andere sociale voorzieningen stijgen, mede door toenemende en complexere zorgvragen.
De gevolgen van het ravijnjaar zijn ingrijpend
Waddinxveen zal in 2026 en daarna voor moeilijke keuzes komen te staan en net als andere gemeenten worden gedwongen lastige keuzes te maken. Het kan gaan om het versoberen van de basisdienstverlening aan inwoners, het bijstellen van de gemeentelijke subsidies of bijvoorbeeld het niet kunnen realiseren van nieuwe maatschappelijke voorzieningen. Daarnaast mogen gemeenten niet zomaar alle belastingen en heffingen verhogen. Alleen de hondenbelasting, toeristenbelasting en de ozb (onroerendezaakbelasting) zouden omhoog mogen. Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt de komende tijd wat de gevolgen van het ravijnjaar zijn en welke herbezinning dit vraagt. De gemeenteraad wordt hierin meegenomen tijdens de jaarlijkse bespreking van de kaderbrief in juli 2025.
Oproep aan het Kabinet
De Rijksoverheid dwingt gemeente Waddinxveen om lastige keuzes te maken, die gevoeld gaan worden door onze inwoners. Het kabinet heeft een verantwoordelijkheid tegenover gemeenten én inwoners. We vragen het Kabinet: Neem die verantwoordelijkheid. Investeer in gemeenten zodat wij kunnen blijven investeren in mensen en gemeenschappen.
Gemeenten krijgen na 2026 minder geld van de Rijksoverheid
Het ravijnjaar is een gevolg van een verandering in de manier waarop het gemeentefonds geld uitkeert aan gemeenten. Op dit moment is het bedrag afhankelijk van de omvang van de uitgaven van de Rijksoverheid. De uitkeringen uit het gemeentefonds nemen toe als het Rijk meer uitgeeft, of af als de rijksuitgaven dalen. In de nieuwe regeling is het bedrag afhankelijk van de groei van het bruto binnenlands product. Het gat tussen het oude en het nieuwe systeem levert voor de jaren 2026 en verder een ‘ravijn’ op. Voor veel gemeenten, en ook voor Waddinxveen, betekent dit een aanzienlijke financiële terugval, terwijl de taken binnen het sociaal domein, zoals jeugdzorg en Wmo-ondersteuning, steeds complexer en kostbaarder worden.