De gemeente Zuidplas staat alleen een laadarm (een zogenaamde Chargearm) toe, indien deze geen overlast veroorzaakt, toe op de openbare weg. Dat laat het college van B&W weten in antwoorden op de schriftelijke vragen van raadslid Bakker (ChristenUnie/SGP). \
“Bewoners zonder eigen oprit zouden via een VPA (verlengde private aansluiting) hun voertuig vanuit een thuisaansluiting kunnen opladen. Echter, de gemeente staat voorlopig alle vormen van VPA’s met uitzondering van de chargearm niet toe. De voornaamste reden om geen vorm van VPA’s toe te staan in de openbare ruimte is om claimgedrag van openbare parkeerplekken te voorkomen. De reden dat chargearms wel zijn toegestaan is omdat deze niet in de openbare ruimte gelegd worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kabelgoot of kabelmat” legt het college uit in de antwoorden.
De chargearm is niet voor alle locaties een geschikte oplossing laat het college weten. Deze worden niet op stoep geplaatst. Daarom mogen deze wel gebruikt worden om op openbare parkeerplekken op te laden met een thuisaansluiting. Echter, er moet door de bewoner wel rekening gehouden worden met de toegankelijkheid van de openbare ruimte. “Als de chargearm het trottoir belemmert, bijvoorbeeld omdat de kabel niet hoog genoeg over het trottoir hangt, dan gaat dat in tegen de voorschriften van de VFLO artikel 3.14 in en kan hierop gehandhaafd worden“.
Volgens de gemeente wordt er wordt momenteel door de BOA’s gehandhaafd op het verbod van private aansluitingen, VPA’s, op de stoep door middel van kabels. Bij overtreding volgt een geldboete. Dit gaat dan om kabels, kabelgoten of kabelmatten die niet toegestaan zijn om te gebruiken op de openbare weg en het trottoir gevaarlijk maken voor bijvoorbeeld mensen met een beperking.
Raadslid Bakker vroeg het college of het eerlijk was dat alleen inwoners die een eigen oprit hebben hun eigen zonnestrtaoom kunnen gebruiken. Volgens hem zijn juist de minder draagkrachtige inwoners aangewezen op de hoge laadpaaltarieven of een dure investering van een laad arm. In antwoord stelt het college : “Het college herkent het dilemma zoals u dat schetst en verwacht dat er in de toekomst meerdere mogelijkheden zijn om met een thuisaansluiting een elektrisch voertuig op een openbare parkeerplaats op te laden“.
Het college is met 29 andere gemeente aan het opstellen van een nieuwe concessie voor openbare laadpalen. In de nieuwe zal meer rekening gehouden worden met fluctuerende energieprijs dan de vaste hoge tarieven nu. Dat maakt de beantwoording van de vragen wel bijzonder, inwoners mogen geen eigen VPA’s omdat ze plekken dan “claimen” maar de gemeente lijkt meer plekken te claimen voor openbare laadpalen. Uit een uitspraak van de bezwaarcommissie bleek dat duurzaamheid voor parkeerdruk gaat bij het beleid van het college van B&W.