Cees Verschoor uit Nieuwerkerk aan den IJssel (75 jaar) is benoemd tot Ridder in de Ereorde van de Gele Ster, door de President van de Republiek Suriname, Z.E. Chandrikapersad Santhoki. Dit vanwege zijn verdiensten voor de Surinaamse gemeenschap, op het terrein van onderwijs en het sociaal maatschappelijk leven voor de Surinaamse gemeenschap in de regio Rijnmond en voor de scholen in Suriname. De onderscheiding werden hem door de ambassadeur van Suriname, Z.E. Rajendre Khargi, op de Surinaamse ambassade in ’s-Gravenhage opgespeld.
In zijn toespraak refereerde de Ambassadeur aan de inzet van Cees zowel aan het lees-hulp-project voor de scholieren van basisscholen in Rotterdam, alsook aan zijn drijvende kracht om met veel vrijwilligers, uiteindelijk 82 containers en 22.500 leerlingen setjes te kunnen verschepen naar Suriname voor alle basisscholen.
Cees Verschoor heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid en levenswijze op uitzonderlijke wijze verdienstelijk gemaakt voor de Surinaamse gemeenschap. Met name op het terrein van onderwijs en het sociaal-maatschappelijk leven heeft hij zich onbaatzuchtig en gedreven ingezet.
De verdiensten in Nederland, met name voor de regio Rijnmond, betroffen het opzetten en uitvoeren van het project School-lees-hulp-Rot-ter-dam, waarbij kinderen met een leesachterstand op school werden geholpen met lezen door ambtenaren en personen uit het bedrijfsleven. Dit project startte dankzij de inzet van Cees Verschoor op 6 november 1990 en heeft gedurende veel jaren goede resultaten afgeworpen voor duizenden scholieren van Rotterdamse basisscholen.
In mei 2005 werd Cees tijdens een bezoek aan Suriname geconfronteerd met de situatie op de scholen zoals het ontbreken van leesboeken, reken- en taalmethodes, schriften, pennen en de slechts staat van het schoolmeubilair. Na zijn terugkeer nam hij het initiatief tot de oprichting van de stichting School Hulp Project Suriname (SHPS). Cees fungeerde daarbij als aanjager en hield zich bezig met organiseren, logistiek, opslag en inschakeling van ca 100 vrijwilligers voor het inladen van de containers in Nederland.
Uiteindelijk laadden die vrijwilligers 82 containers in met in totaal, 22.500 oude leerlingen setjes van Rotterdamse scholen en andere schoolbenodigdheden voor de 216 scholen in Suriname. Door de intensieve samenwerking en gebruikmaking door Cees Verschoor van zijn netwerk in Rotterdam en door zijn goede contacten in Suriname kan het School Hulp Project Suriname in de periode 2006 – 2018 als succesvol worden gekend. Met de zusterorganisatie stichting Scholen voor Scholen onder leiding van mevrouw Irene van Dijk bestaat nog steeds een hartelijk contact.
In 2015 ging Cees Verschoor met pensioen en werd hij tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Zijn betrokkenheid en jarenlange inspanningen die tot op heden voortduren, zijn nog steeds van exceptionele waarde voor de onderwijssector in Suriname.
Na 2015 is Cees, op eigen kosten, 15 keer op ‘werk’reis naar Suriname gegaan. Oktober 2024 was de laatste reis en werd samen met oud-bestuurslid van stichting SHPS Aad Stuivenberg ondernomen. Zij bezochten toen ook, met schoolmaterialen, vijf scholen waaronder ‘de Louis Braille school’. En die scholieren hebben het hart van Cees geraakt!
Dankzij de nog resterende gelden alsook ontvangen giften, wordt thans gewerkt aan een laatste ‘Verschoor-project’. En dat is specifiek voor die laatste school ‘de Louis Brailleschool’ waar Cees in oktober jl. een bezoek bracht. Het is de enige school in Suriname voor blinde scholieren.
Momenteel worden voor ‘de Louis Brailleschool’ zgn. leesplankjes vervaardigd zodat die scholieren het braille zich eigen kunnen maken. Ook kunnen nog schoolbenodigdheden worden aangeschaft, zodat alles binnen afzienbare tijd kan worden verscheept. Een groep vrijwilligers staat rondom Cees Verschoor om dit goed mogelijk te maken.
De reis van oktober 2024, zijn 15e, kan worden gezien als zijn laatste reis naar Suriname; dit vanwege de ziekte van Parkinson.