Elk jaar is het weer een grote operatie om van alle kinderen van de basisscholen groepen 7 en 8 een praktisch verkeerexamen af te nemen. Maar ook dit jaar is het weer gelukt en kunnen er ruim 500 kinderen in de vier dorpen en het buurtschap Oud Verlaat examen doen. Afgelopen week was het officiele startschot in Moordrecht.
Het praktisch verkeersexamen wordt afgenomen door Veilig Verkeer Nederland afdeling Zuidplas in samenwerking met de gemeente, handhaving en de politie team Waddinxveen-Zuidplas. Vooral de vrijwilligers spelen onderweg bij de opvallende en soms niet opvallende controle posten zijn erg belangrijk, het examen kan niet zonder deze vrijwilligers plaatsvinden.

In Nieuwerkerk aan den IJssel wordt er gestart bij het Hervormd Centrum aan de J.A. Beijerinckstraat waar de kinderen een hesje krijgen met een nummer. Daar worden ook de fietsen gecontroleerd door de VVN vrijwilligers en wijkagent Erwin. Het viel Cees van de Bovenkamp van Veilig Verkeer Nederland op dat er kinderen door hun ouders naar het examen worden gestuurd zonder bel, terwijl dat wel verplicht is op een fiets. Bij het verkeerslicht mogen de kinderen op hun beurt wachten totdat ze mogen gaan rijden. Na de eerste bocht zit al een valkuil, de pijl op straat wijst de kinderen het voetpad op en daar moeten de kinderen dus afstappen en lopen.

Verderop zit de eerste vrijwilliger die vandaag vooral let op de uitgestoken arm en de oversteek naar de overkant. Ze vindt het erg leuk om te doen en wat veel kinderen niet weten, is dat ze de moeder van de juf is. Op haar invulformulier maakt ze de aantekeningen of het nummer van het hesje het allemaal netjes heeft gedaan.

Op het kruispunt van de Schoolstraat en de Vrijheidslaan zit een moeder van een van de deelneemsters aan het examen als vrijwilliger. Vooral de opmerkingen van volwassenen die vragen pf ze nu geslaagd zijn maakt het tot een leuke dag voor haar. Ze merkt op dat de kinderen vooral graag bij elkaar fietsen en dat is niet de bedoeling. Ze wil van iedere kandidaat wel weten of ze wel goed de onoverzichtelijke kruising overkijken. Daarom maant ze de kinderen rustig om afstand van elkaar te houden waar netjes naar geluisterd wordt.
Vanuit de ooghoek van de leerlingen is het kruispunt een gevaarlijke, met een grote kastanjeboom en een hoge heg die het zicht op het verkeer van de Schoolstraat ontnemen. En dat verkeer komt van rechts en heeft dus voorrang. Maar veel kinderen remmen goed af en stoppen soms om de oversteek veilig te maken.

Dat doen de kinderen ook bij de volgende controlepost bij de Dorpsstraat en de Kerklaan in het Oude Dorp. Dit is ook een onoverzichtelijk kruispunt en de vrijwilliger aldaar strooit heel wat complimenten aan de kinderen. Toch valt het haar op dat veel kinderen niet goed vooraf de route kennen. Meestal komt dat door het niet oefenen vooraf van de route. Maar voor haar is het ook een leuke klus in het zonnetje en ondertussen wel opletten op de zenuwachtige kinderen. Die gaan de Gele Brug over verder de route volgen.

Volgens Cees van de Bovenkamp van Veilig Verkeer Nederland is het wel belangrijk dat men de route geoefend heeft, deze zijn door de gemeente voorzien van een blauwe pijl en de routes zijn als video gepubliceerd door Veilig Verkeer Nederland. “Die kinderen maken ook veel meer fouten dan de kinderen die wel geoefend hebben, vooral omdat ze bezig zijn met het zoeken naar de route en zich daardoor weinig of niet op de verkeersregels focussen” legt hij uit.

Naast het belang van veilig deelnemen van kinderen op de fiets aan het verkeer staat er ook nog iets van eer op het spel. Afgelopen jaar won de Montessorischool in Nieuwerkerk aan den IJssel de wisselbeker als beste, voor de kinderen is die beker ook erg belangrijk. Als alle resultaten bij elkaar zij gebracht, weet Veilig Verkeer Nederland welke school binnenkort van wethouder de Haas een verrassingsbezoek gaat krijgen.