De colleges van B&W in Zuidplas en Waddinxveen kregen dit jaar bij de voorjaarsnota van het Kabinet een meevaller. Het gevreesde ravijnjaar 2026 zal niet zo hard uitpakken als voorspeld, omdat er meer geld van de Rijksoverheid naar gemeenten gaat. Veruit de grootste inkomstenbron van gemeenten is het gemeentefonds, goed voor ongeveer 57% van de inkomsten. Het gemeentefonds wordt betaald door de Rijksoverheid en bestaat uit honderden potjes die per gemeente worden berekend.
Vanaf 2026 was er een terugval voor gemeenten vanuit dat gemeentefonds en veel gemeenten maakte zich op voor het spreekwoordelijke ravijnjaar. In juni bespreekt de gemeenteraad de Zomernota waarbij gekeken wordt naar het financiele perspectief. Die was niet rooskleurig voor de aankomende tijd en werd nog donkerder door de winstwaarschuwing van het college over de tekorten bij beheer van de openbare ruimte.
Maar de voorjaarsnota lijkt nu toch minder negatief uit te vallen voor gemeenten. De VNG heeft met minister Uitermark (NSC) uitvoerig gesproken en dat lijkt effect te hebben. Het gemeentefonds wordt met 400 miljoen euro per jaar structureel aangevuld. Dat zou voor Zuidplas een verbetering van rond de 2 miljoen euro kunnen betekenen. Maar dat bedrag is nog koffiedik kijken want deze bedragen hebben meer weg van een tombola, dan het voor de gemiddelde Nederlander te berekenen is.
Zuidplas heeft inmiddels ook een lijst met mogelijke bezuinigingen opgesteld en gaat de OZB voor niet woningen aanpassen naar een tarief vergelijkbaar met andere randgemeenten. Gemeenschappelijke regelingen zoals de recreatieschappen moeten ook bezuinigen, vindt Zuidplas. De gemeente wil korten op de bijdrage. Als alle bezuinigingen worden doorgevoerd, heeft dat veel impact maar schrijft Zuidplas wel weer zwarte cijfers. Maar op veel plekken zal deze bezuinigingen veel sociale onrust veroorzaken. Aan de andere kant zijn de ondernemers boos over de hogere OZB voor niet woningen.
De reserve van Zuidplas zal de aankomende jaar ook verder dalen, maar er is nog genoeg zogenaamde weerstandvermogen. Wel adviseert de accountant om niet te veel uit de reserve te halen, met oog op de toekomst van het nieuwe dorp Cortelande. Cortelande is niet opgenomen in de begroting. De kosten en baten gaan via de grondexploitatie, die gestart is met een tekort van ruim 6 miljoen euro. Veel gehoorde opmerking is dat men maar moet stoppen met Cortelande, maar daarvoor zijn te veel verplichten. Nu stoppen zou kunnen leiden tot een geschat tekort tussen de 75 en 150 miljoen euro voor Zuidplas. In juni wordt meer bekend welke maatregelen genomen worden, waarop bezuinigt op kan worden, welke lasten stijgen, wat de schade is met de beheerplannen en hoe in detail deze voorjaarsnota uitpakt.
Hieronder een voorbeeld hoe de inkomsten er uit zien voor Zuidplas.
