Vele bezoekers komen naar de Rottemeren om te ontspannen. Maar ook voor vogels, insecten en planten is de Rottemeren onmisbaar. Het is een groen eiland in een verstedelijk gebied. Het Recreatieschap wil de biodiversiteit in het gebied verder versterken. Dit jaar gaat het bureau Dactylis in opdracht van het Recreatieschap in het gehele gebied planten monitoren. Dit doen zij middels een gestandaardiseerde methodiek.
Door te monitoren weet het Recreatieschap waar welke soorten voorkomen en krijgt men informatie over hoe het gebied er voor staat. Met de informatie kan men het beheer aanpassen. Bijvoorbeeld door minder of juist meer te maaien of door meer dood hout te laten liggen. Bij het beheer wordt altijd rekening gehouden met de bezoekers aan het gebied. Zo is het bijvoorbeeld wel wenselijk om lekker op een grasveldje te kunnen liggen. Maar hopelijk wel met meer vlinders en vogelgekwetter om je heen!
Hoe gaat het Recreatieschap monitoren?
Men gaat alle flora en fauna monitoren op basis van de monitoringsystematiek horende bij het subsidiestelsel natuur en landschap (SNL.) Hiermee sluit men aan op een landelijke systematiek waar beheerder Staatsbosbeheer al veel ervaring mee heeft. Voor flora checkt men een uitgebreide soortenlijst en geven per soort aan of de soort aan- of afwezig is en hoe vaak deze voorkomt. Ook wordt gekeken naar stoorsoorten zoals brandnetels en indicatorsoorten om meer informatie te krijgen over de leefomstandigheden in het gebied.
In 2026 en 2027 gaat het Recreatieschap vlinders en libelles en broedvogels monitoren.
Resultaten
De resultaten van de monitoring zullen begin 2026 beschikbaar zijn. Aan de hand van het rapport zal gekeken worden of en zo ja welke aanpassingen mogelijk zijn in het beheer.
Wat doet het Staatsbosbeheer al
Staatbosbeheer is beheerder van het recreatiegebied Rottemeren. Men al veel om biodiversiteit te vergroten. Zo maait Staatsbosbeheer al het riet in etappes, zo is er altijd jong en oud riet beschikbaar. Elke vogel heeft namelijk zo zijn voorkeuren! Maar ook de vrijwilligers van Rotta zijn actief om het Korenmolengat zorgvuldig te beheren en de berenklauwen te verwijderen.
Zelf monitoren? Graag!
Het kan samen met de leden van de lokale natuurvereniging Rotta (rotta-natuur.nl). Maar ook individueel via:
• PLANTEN: floron.nl/meedoen, bijvoorbeeld via de nectarindex. Meld je aan, kies een stuk berm of talud van 100 meter, neem de zoekkaart mee en ga aan de slag.
• VLINDERS: vlinderstichting.nl/wat-wij-doen/tel-mee1
• VOGELS:vogelbescherming.nl/help-mee/ en sovon.nl/tellen
Er zijn inmiddels diverse apps beschikbaar om het tellen eenvoudiger te maken. Als je de resultaten doorgeeft dan krijgt Staatsbosbeheer de data ook te zien via de Nationale Databank Flora en fauna (NDDF) en kan Staatsbosbeheer het meenemen in het project!
Meer informatie zie: recreatieschaprottemeren.nl/projecten/biodiversiteit