De lokale partij Nieuw Elan Zuidplas heeft schriftelijke vragen gesteld in een opinie artikel naar aanleiding van een artikel in VNG magazine. Dit artikel gaat over hoe de gemeente Utrecht zich al aan het voorbereiden is grootschalige of landurige ontwrichtingen zoals uitval van electriciteit. Hieronder de Opinie van NEZ met de vragen erbij:
Na jaren van betrekkelijke rust is de laatste tijd, en zeker de laatste maanden, de wereld in beroering
geraakt. In onze Europese levenssfeer werden en worden zaken minimaal lichtelijk op zijn kop gezet door het oorlogsgeweld tussen Oekraïne en Rusland, de in onze ogen politieke en bestuurlijke fratsen van een nieuwe president in de Verenigende Staten van Amerika, maar ook door zaken zoals falende
infrastructuur zoals vrij recent de stroomuitval in Portugal en Spanje.
In Nederland wordt, als gevolg van de oorlog in Oekraïne het besef aangewakkerd dat het niet allemaal niet zo vanzelfsprekend is dat “ons niets kan overkomen”. Ons land is in hoge mate geëlektrificeerd en op zeer veel fronten gedigitaliseerd. Aan een kant mooi en handig, aan de andere kant enorm kwetsbaar. Voor een kwaadwillende potentiële doelwitten voor diefstal van allerlei gegevens, het ontwrichten van de samenleving enz. enz. We hebben ons in Nederland, en zo ook in Zuidplas, dermate veilig gevoeld dat organisaties zoals Bescherming Bevolking al lang en breed zijn opgeheven, de schuilkelders zijnverwijderd dan wel zijn ontmanteld en de maandelijkse sirenetest mogelijk wordt vervangen door een NL-Alert.
In het VNG blad nummer 7 dd. 25 april 2025 staat een artikel over de gemeente Utrecht. De inhoud ( “10 Utrechtse overwegingen”) komt neer op het gegeven dat de stad Utrecht de Achilleshiel van onze huidige ingerichte samenleving onderkent en nadenkt hoe bij grootschalige en langdurende ontwrichtingen richting haar inwoners en ondernemers te moeten of te kunnen gaan handelen.
“Ons in de gemeente Zuidplas kan niets gebeuren, MAAR WAT ALS……..”
Daarom vragen we aan het college van B&W :
– Heeft de gemeente Zuidplas over bovenstaand wel eens nagedacht?
– Indien er over nagedacht is: zijn er inmiddels ook acties ondernomen om scenario’s en procedures te ontwikkelen hoe richting inwoners en ondernemers te handelen bij grootschalige en langdurige ontwrichtingen?
– Indien er scenario’s en procedures zijn ontwikkeld, is de gemeente Zuidplas dan zelfstandig in staat deze zelfstandig uit te voeren, al dan niet met inzet van ambtenaren?
-Indien de gemeente dit niet zelfstandig kan uitvoeren, is dan de regie van hoe te handelen bij grootschalige en langdurige ontwrichtingen belegd bij de Veiligheidsregio?
-Indien de gemeente Zuidplas totaal nog geen beeld heeft hoe te gaan dan wel moeten handelen bij grootschalige en langdurige ontwrichtingen, wanneer wordt hiermee dan een aanvang genomen?
– Indien de regie van handelen bij de Veiligheidsregio ligt, zijn er bij deze organisatie dan wel scenario’s en procedures ontwikkeld of staat e.e.a. ook daar nog in de kinderschoenen?
– Zijn de 10 Utrechtse overwegingen een goede leidraad?
Indien er een zeer lange stroomuitval plaatsvindt, dan zullen sommige zaken kunnen functioneren
door back-up faciliteiten, veel zaken echter absoluut niet. Even niet kunnen bellen of App’en, winkels
die niet meer open kunnen, geen bevoorrading krijgen, water komt niet meer uit de kraan, verwarming faalt, systemen die uitvallen etc. etc. etc. De Rijksoverheid propageert het aanleggen van
een noodpakket om minimaal drie dagen door te komen. Dit advies wordt door zeer veel mensen
lacherig afgedaan. “Ik ga wel naar de Mac, koop wel een pizza, … “
– Onderschrijft de gemeente het belang van de oproep van de Rijksoverheid om een noodpakket aan te leggen dan wel aan te schaffen? · Zo ja, gaat de gemeente zelf deze boodschap nader uitdragen?
. Gaat de gemeente inwoners en ondernemers informeren over de stand van zaken m.b.t. procedures en scenario’s?
De vragen zijn niet gesteld om angst aan te jagen, paniek te zaaien …. Ons gebeurt toch niets …
Maar wat als …
Paul van Drenth, Nieuw Elan Zuidplas (NEZ)
Dit is een opinie artikel of ingezonden brief, geschreven door de ondertekenaar. Het is dan ook zijn of haar mening en niet geschreven en ook niet onderschreven door de redactie. Wie ook een opinie artikel wil insturen nodigen we van harte uit op info@gouweijsselnieuws.nl