De Rotterdamse wethouder Zeegers (D66) heeft bij de afdoening van een motie over eventuele overname van Cortelande door de gemeente Rotterdam laten weten dat er veel meer nadelen dan op voordelen zijn. Eerder was er door de gemeenteraad een motie aangenomen om dit in kaart te brengen.
De motie ‘Wat als Rotterdam het Vijfde Dorp ontwikkelt?’ van de raadsleden D.J. van Dommelen (VVD), V.A. Bruin (Leefbaar) en R.T.J. van der Velden (PvdD) is hiermee afgedaan. In een artikel in het AD afgelopen week bleek ook al dat de VVD niet langer voornemens is de gronden over te nemen. Alleen Verkoelen (JOU) spreekt nog over confisqueren alsof ze een spel Risk speelt zonder kennis van zaken.
Volgens de wethouder zijn de voordelen dat een overname meer ruimtelijk programmatische sturingsmogelijkheden geven voor haar, heeft Rotterdam meer ervaring met dit soort ontwikkelingen, komen er meer woningen en bedrijven voor Rotterdam, meer OZB en de mogelijkheid voor Rotterdammers om dorps te kunnen wonen.
Maar de lijst nadelen is veel groter volgens wethouder Zeegers veel langer. Allereerst haalt ze versnippering aan van de gronden. Hierbij moeten dus voor ontwikkeling ook de andere gronden ertussen en om heen worden aangekocht. Hier zitten private ontwikkelaars bij zoals de commerciële grondbank GOM. Zeegers vreest ook dat Rotterdam niet de investerings- en dekkingsmiddelen niet beschikbaar heeft tenzij andere ontwikkelingen in Rotterdam geschrapt moeten worden. Volgens haar vergroot het risicoprofiel aanzienlijk voor de stad en het is geen oplossing voor de financiële uitdagingen die het project kent. Rotterdam loopt nu al tegen de grenzen aan van haar capaciteit en een dergelijke risicovolle en complexe gebiedsontwikkeling zal leiden tot niet uitvoeren of verschuiven van andere Rotterdamse projecten.
Daarnaast moet volgens haar de publiekrechtelijke samenwerking over worden gedaan met extra kosten en vertraging tot gevolg. Ook moet Rotterdam dan haar weerstandscapaciteit voor de financiële risico’s moeten aanvullen. Uiteindelijk zal overname, als Zuidplas, Rijksoverheid en Provincie willen meewerken, volgens de algemene regels herindeling moeten plaatsvinden wat volgens Zeegers een langdurig en uitgebreid proces zal zijn. Overname van gronden voor de uitspraak van Raad van State is zeer onverstandig volgens Zeegers.
Maximaal risico
De gemeente Rotterdam weet nu wat haar maximale risico is van maximaal €26.000.000 en buiten dit risico zal Rotterdam volgens de afdoening geen verder risico lopen op dit moment. Dat risico ligt nu bij de gemeente Zuidplas die de ontwikkeling doet.
Mocht Rotterdam de gronden overnemen gaat dat risico van 26 naar 65 miljoen én wordt de stad 100% houder van het risico gedurende 20 jaar voor de grondexploitatie. Vanwege, volgens de memo van Zeegers, er een aanzienlijk tekort is op deze grondexploitatie, zal er dan ook vanuit Rotterdam extra dekking moeten komen.
Kortom, Zeegers laat wederom weten dat overname geen goed idee is met veel te veel financiële én uitvoering risico’s en het moet dan ook nog gebeuren via de Wet algemene regels herindeling (Arhi) waarbij Zuidplas, Provincie en Rijksoverheid moeten meewerken. De provincie heeft zelf aardig wat gronden in het plangebied en zal zeker niet staat te springen om dat te verkopen. Net als bij de eerdere motie Nesselande-Oost van Leefbaar Rotterdam wordt overname niet als reële oplossing gezien.
