8.5 C
New York
dinsdag 1 juli 2025

Waddinxveen krijgt Europese subsidie voor duurzame warmtevoorziening

Als enige gemeente in Nederland ontvangt Waddinxveen een subsidie van 60.000 euro vanuit de European City Facility (EUCF). De gemeente maakt hiermee een investeringsplan voor de eerste aardgasvrije (start)buurt in Waddinxveen. Bewoners van deze buurt spraken dit voorjaar een voorkeur uit voor een andere oplossingen voor aardgas, als onderdeel van het lopende participatietraject. De subsidie is bedoeld voor de volgende stap in het proces.

Subsidie helpt bij het versnellen van de energietransitie

De EUCF is een initiatief van de Europese Unie dat gemeenten ondersteunt bij het versnellen van de energietransitie. De energietransitie betekent dat men stap voor stap overgaat van energie uit olie, gas en steenkool naar schone energie uit onder andere zon, wind en water. De energietransitie kost tijd en geld. De subsidie is een welkome extra investering om de uitvoering van de energietransitie in de startbuurt mogelijk te maken. Van de 297 Europese aanvragen in de zevende ronde werd Waddinxveen als enige Nederlandse gemeente geselecteerd. De subsidie is bedoeld voor het opstellen van een investeringsplan voor duurzame energieprojecten zoals hernieuwbare energie en lokale warmtenetten.

Buurt voor buurt vervangen we het aardgas door iets anders

In heel Nederland vervangen we tussen nu en 2050 het aardgas door iets anders. In Waddinxveen kan men niet allemaal tegelijk stoppen met aardgas. Dat gebeurt buurt voor buurt. Groenswaard, Vondelwijk, Peter Zuidlaan en Horstenbuurt vormen samen de startbuurt (GVPH). Dit zijn de eerste buurten in Waddinxveen waar we onderzoeken of de buurt aardgasvrij kan zijn. In 2024 heeft de gemeente inwoners van deze buurt geïnformeerd en zijn we met hen in gesprek gegaan. Afgelopen maanden vroegen we de inwoners van de startbuurt om een voorkeur uit te spreken voor het verder onderzoeken van een andere oplossing in plaats van aardgas. Onderzoeken naar de haalbaarheid rondt de gemeente dit jaar af. Alle uitkomsten komen samen in een wijkuitvoeringsplan. Later dit jaar wordt de raad betrokken bij de keuze over welke techniek(en) verder worden uitgewerkt.

Een investeringsplan brengt de haalbaarheid in kaart

De subsidie helpt de gemeente om een warmtenet als een van de opties voor de startbuurt verder te verkennen. Specifiek gaat het investeringsplan over de verbreding van de transportleiding van de Warmtesamenwerking Oostland (WSO) naar de startbuurt GVPH. Met deze leidingen kan warmte uit kassen en geothermie mogelijk ingezet worden als warmtevoorziening voor de woningen en gebouwen in de startbuurt. In de startbuurt is Woonpartners Midden-Holland eigenaar van 1350 huurwoningen. Een definitief besluit over het al dan niet aanleggen van een warmtenet wordt pas later genomen. Eerst moet blijken of een warmtenet een haalbaar en betaalbaar alternatief is

Advertentie