8.5 C
New York
zaterdag 19 juli 2025

Klager woedend over “wrakverklaring” van zijn stationsfiets

In de ingekomen stukken van de gemeenteraad komt de redactie wel eens pareltjes tegen van brieven die aan de gemeenteraad worden gestuurd. Soms zijn dat hele profielwerkstukken over opwarming van de aarde of over stralingen. Maar in dit geval was het brief van een inwoner uit Rotterdam over het wrakkenlabel van de gemeente Zuidplas aan zijn fiets op het station van Nieuwerkerk.

Volgens de briefschrijver was zijn fiets gemarkeerd met het label dat als zijn “wrak” niet wordt verwijderd, de gemeentelijke handhaver de fiets na een aangekondigde periode gaat verwijderen om zo verrommeling van de openbare ruimte tegen te gaan. De schrijver was het niet eens met de beoordeling van zijn fiets : “Op dinsdag 3 juni 2025 vond ik op mijn fiets aan de fietsenstalling van NS-station Nieuwerkerk aan den IJssel een sticker. Daarop stond dat op 7(!) juni 2025 het rijtechnisch onderhoud onvoldoende was en mijn fiets weg moest van de openbare weg. Mijn fiets stond op slot dus ben ik benieuwd hoe het onderzoek naar het rijtechnisch onderhoud is gebeurd. Volgens telefonische informatie van uw afdeling Handhaving bevatten mijn fietsbanden onvoldoende lucht”.

De briefschrijver vond dat de handhaver deze conclusie niet mocht trekken : “Waar staat dat afdeling Handhaving aan mijn fietsbanden mag zitten? En als het al mag: hoeveel lucht zat volgens Handhaving in mijn fietsbanden en wat is de norm voor de hoeveelheid lucht om mijn fiets op grond van te weinig lucht als wrak te kwalificeren? Ik ben op de avond van 3 juni 2025 gewoon op mijn fiets naar huis gefietst, er zat voldoende lucht in mijn fietsbanden. Ik vermoed dat afdeling Handhaving mijn fiets esthetisch niet kon waarderen“.

De eigenaar legt uit dat hij/zijn de tweedehands fiets bijna 35 jaar geleden kocht en heel bewust roestplekken en spinnenrag laat zitten op de fiets die wordt gebruikt om te rijden naar NS-station Nieuwerkerk aan den IJssel en daar wordt gestald. Maar vooral onbegrip van de schrijver voert de boventoon in de brief : “Uw afdeling Handhaving begreep dit niet. Net zo min als mijn vraag waar afdeling Handhaving mee bezig is, kritiek op het functioneren kan men niet waarderen. Afdeling Handhaving beëindigde het telefoongesprek toen ik verwees naar het krantenbericht van enkele jaren geleden over ambtenaren van de gemeente de liefde bedreven in het stadhuis van Nieuwerkerk aan den IJssel“. Dat deze oude koe die weer uit de sloot werd getrokken, nog steeds niet gewaardeerd kan worden is dan wel weer logisch. De huidige handhavers hebben niks van doen met deze rel van 5 jaar geleden maar krijgen het nog vaak naar het hoofd geslingerd.

De schrijver vraagt dan ook een reactie aan het college van B&W en dreigt naar Radar of Kassa te gaan als dit niet gebeurd. Maar dat de criteria van een wrak dan wel niet vermeld staan in de APV, het is in de APV in artikel Artikel 2:51a opgenomen in lid 3 : “Het is verboden fietsen of bromfietsen die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en in een verwaarloosde toestand verkeren, op de weg te laten staan“. Zuidplas hangt er een label aan en als de fiets na verloop van tijd niet weggehaald is, haalt Handhaving deze weg en worden ze door het RepairCafe opgeknapt ten behoeve van de TweedeKanswinkel of als het te slecht is, vernietigd.

De briefschrijver had ook het label kunnen verwijderen maar was zo boos, dat hij deze brief uit zijn computer heeft laten komen. Kortom : een ingekomen stukje proza voor wie even wat anders wil lezen dan het dagelijk nieuws.

Advertentie