8.5 C
New York
vrijdag 22 november 2024

Sociale huur in Vijfde Dorp beperkt afgeschermd voor inwoners Zuidplas blijkt tijdens presentatie

Maar een kwart van de 2400 sociale huurwoningen die de aankomende 20 jaar in het nieuwe vijfde dorp gebouwd kan worden, kan worden afgeschermd voor de bewoners van de gemeente zelf. Dat liet Gerard Neijenhuis van de gemeeente Zuidplas weten tijdens de informatieavond op donderdag 15 april.

De andere woningen komen beschikbaar voor iedereen, zowel Zuidplasssenaren als bijvoorbeeld inwoners van Rotterdam, Gouda of Waddinxveen. Voor de middenhuur en (sociale) koopwoningen zijn er geen middelen inzetbaar om inwoners van Zuidplas voor te laten gaan. Neijenhuis benadrukte dat niet alle sociale koopwoningen direct tegen het NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zullen liggen maar een stuk eronder richting €225.000,- De NHG ligt in 2021 op € 325.000,-.

Tijdens de digitale informatieavond waren er tijdens de piek 371 personen aanwezig die via Mentimeter vragen konden stellen. Hierbij waren vragen die inhoudelijk later konden worden beantwoord en vragen die suggestief opgevat konden worden zoals de rol van de wethouder. Hordijk antwoordde hierop gevat: “Ik kom niet op de feestjes van de projectontwikkelaars”. De wethouder benadrukte nog een keer dat als Zuidplas niet op de deze manier de regie had genomen, de andere grondeigenaren zoals Provincie en de gemeente Rotterdam dit dan hadden gedaan en er niet zo’n afgewogen plan had gelegen.

Bron : Masterplan Gemeente Zuidplas / Verrijkt met straatnamen – Klik op kaart voor grotere versie

Verkeer

Er waren veel vragen van de aanwezigen over de verkeersafwikkeling, 8.000 woningen is een forse uitbreiding. Sophie Hoogendijk legde namens de gemeente uit dat er uitvoerig onderzoek is gedaan en dat met beperkte middelen de verkeersafwikkeling goed kan worden ontworpen. Hoogendijk stelde dat het onderzoek met de cijfers van 2019 zijn uitgevoerd en dat was voor de corona uitbraak, nu wordt er minder gebruik gemaakt van de auto doordat meer mensen thuiswerken.

Volgens haar zal gestart gaan worden rond de Middelweg: die kan het verkeer afvoeren naar de A12 en A20. In een later stadium komen er 2 nieuwe aansluiten op de N219 vanuit het vijfde dorp en zal er een aanpassing komen bij de afslagèn van de A12 bij de N219. Hiermee zal het autoverkeer niet verder opstropen volgens het onderzoek. In dit onderzoek is ook de groei van het verkeer door Triangel in Waddinxveen als Westergouwe in Gouda meegenomen.

De metro doortrekken vanuit Rotterdam Nesselande is geen oplossing. Hoogendijk legde uit dat dit niet effectief was voor de relatief hoge kosten die het doortrekken met zich meebrengt. Er is al wel gesproken met R-NET om een hoogwaardige busverbinding te maken. Vrijliggende fietspaden naar de stations van Nieuwerkerk aan den IJssel en Waddinxveen Triangel zullen een aanvullende verbinding voor de bewoners geven. In het plan van de mobiliteit staan tevens snelfietsverbindingen in de plannen. Vrachtverkeer voor de overblijvende bedrijven zal worden toegestaan maar bekeken wordt om dit verkeer in het dorp te weren.

R-NET bus in Zevenhuizen

Voorzieningen en ondernemen

Projectleider voorzieningen Hans Houtman stelde dat in het vijfde dorp een leefbaar dorp moet zijn en daar horen standaardvoorzieningen bij zoals huisarts, apotheek, fysiotherapeuten maar zeker ook culture voorzieningen en sportvoorzieningen. Er worden nu al ruimten voor deze voorzieningen gereserveerd in de plannen. Een dorp zonder voorzieningen is volgens hem geen dorp.

Na de zomer gaat de gemeente Zuidplas in overleg met de ondernemers in het gebied. Vele van hen zitten al jaren “op slot” en nu er duidelijkheid is geschapen, kan er met de ondernemers een plan worden opgesteld. Niet alle ondernemers kunnen blijven maar die wel blijven hebben nu duidelijkheid waarheen het gaat. In het dorp wil Zuidplas meer ruimte bieden voor ZZP’ers die een werkplek in een verzamelgebouw kunnen huren.

Droge voeten

Een lang punt van discussie is de plek waarop het vijfde dorp wordt gebouwd. Stedenbouwkundige Hugo Hasper was hier duidelijk over: een groot deel komt niet op restveen maar op klei. Het betoog van Professor Rotmans in het AD van afgelopen week was volgens hem niet waar, het grote deel van het vijfde dorp wordt op een zogenaamde kreekrug gebouwd waar vroeger water liep. Dit is al ingeklonken en ligt volgens Hasper 50 centimeter hoger. Er is onderzoek geweest naar de kwaliteit van de grond om te bouwen en Hasper benadrukte dat de uitkomst over de veiligheid beter was dan vooraf was aangenomen.

Agnes van Zoelen, Hoogheemraad van Schieland en de Krimpenerwaard, benadrukte dat het waterschap meegewerkt heeft aan het plan en dat het juist kansen kan bieden. Ze onderschreef dat de Kreekrug erg veilig is voor het project. Het hoogheemraadschap heeft nog wel wat verder uit te werken met de gemeente in de verdere planvorming.

Vierde tocht

Gemeenteraad aan zet

De gemeenteraad van Zuidplas gaat er woensdag 21 april over vergaderen. Half mei wordt een definitief besluit verwacht. De andere partners in de grondbank moeten hun raden of Provinciale Staten een besluit laten nemen. De raadsvergadering zal in levende lijve worden gehouden in de raadszaal van de gemeente Zoetermeer waardoor discussie mogelijk is. Discussie met inwoners was tijdens de digitale bijeenkomst niet mogelijk en was vooral zenden door de gemeente. Mede hierdoor liep het aantal aanwezigen tijdens de vergadering gaandeweg vermoedelijk af.

Advertentie