8.5 C
New York
dinsdag 30 april 2024

Bouw nieuwe sporthal met herbruikbare materialen uit oude gemeentehuis Waddinxveen

Eind 2021 start de bouw van de nieuwe sporthal op sportpark De Sniep. De nieuwe sporthal wordt circulair gebouwd. Dat betekent dat de gemeente Waddinxveen materialen gaat hergebruiken en dat de onderdelen van de nieuwe sporthal in de toekomst ook hergebruikt kunnen worden. Zo gebruikt men 7 ton staal uit het oude gemeentehuis voor de bouw van de sporthal. Maar ook kozijnen, deuren, houten plafonddelen en beton uit het oude gemeentehuis en het oude kinderopvanggebouw aan de Beukenhof.

De nieuwe sporthal komt te liggen tussen de kantine van voetbalvereniging ASW en Gouwebad De Sniep. Het is de bedoeling dat de nieuwe sporthal begin 2023 klaar is.

Circulair bouwen begint al bij het ontwerp van een gebouw

Bij de nieuwe sporthal wordt er dus niet alleen een ontwerp gemaakt van hoe het gebouw in elkaar gezet moet worden. Maar er wordt ook al vastgelegd hoe we het gebouw uit elkaar kunnen halen. Alle materialen worden zo gemonteerd dat het zonder te slopen los gehaald kan worden. Stalen balken en liggers worden bijvoorbeeld niet gelast, maar met boutverbindingen aan elkaar bevestigd. De gemeente Waddinxveeen gaat alle gebruikte materialen in een zogenaamd grondstoffenpaspoort registeren. Op die manier kunnen materialen in de toekomst weer hergebruikt worden bij een eventuele sloop.

Advertentie