Loura Boogerman-Jongepier uit Zevenhuizen is weloverwogen de politiek in gegroeid. Loura staat op een negende verkiesbare plek op de verkiezingslijst van de VVD in Zuidplas. Haar interesse gaat terug naar de tijd dat haar buurman (raadslid Peter Molenaar) haar vertelde over zijn werk voor de gemeenteraad. Ze ging de politiek hierdoor lokaal volgen en zette zich in voor de straat waar ze toen woonde maar dat was het. Gouwe IJssel Nieuws ging met haar in gesprek:
Hoe raakte je geïnteresseerd in de lokale politiek?
Ik volgde het allemaal wel maar om het zelf te gaan doen, nee dat kwam niet ter sprake. Ten eerste had ik geen ervaring ten tweede wist ik niet of ik dat wel zou kunnen; een beetje de standaard redenen waarom iemand het niet doet
Wat trok je dan aan in de lokale politiek? Vaak wordt het gezien als een oud mannenbolwerk. Dat vind ik niet en wat ik zo leuk vind is dat het om Zuidplas gaat, over de dorpen waar ik kom. Dat vind ik fijn. Dat is niet zo in de landelijke politiek waar je vaak nergens meer een touw aan kan vastknopen. Je kan in Zuidplas alles goed volgen.
Was de lokale politiek dan toegankelijk voor je?
Ja eigenlijk wel en dat vind ik nog steeds.” Zouden mensen vaker naar de raad moeten gaan kijken? “Tsja ik ben daar duidelijk in, doe vooral wat je zelf wil! Ik snap dat als je een raadsvergadering een keer bekijkt je niet direct denkt : Zo nou weet ik alles en ik ga dit elke week doen.
Toch zijn er mensen die als er iets is, boos reageren op de gemeente(raad). Moeten deze mensen dan eerst naar de raad kijken en hoe toegankelijk die is?
Dan zou ik zeggen, vraag eens aan een politieke partij die je aanspreekt: mag ik met je meekijken of wat raad jij mij aan? Want er zijn echt genoeg mensen in de politiek van Zuidplas die heel veel weten. Ik ben gast van de raad geweest, dan word je aan de hand van de raad meegenomen. Je gaat eten en dan krijg je uitleg hoe de raad werkt en aan het einde ga je de raadsvergadering bijwonen. Er ging een wereld voor mij open, ik wist echt niet dat het allemaal zo werkte. Ik vond dat heel interessant”.
De interesse was gewekt maar daar bleef het bij.
Ik had net als veel mensen een partner, een baan, kinderen en we gingen ook graag op vakantie. We deden graag ons ding. Ik bleef het volgen nadat mijn man is overleden. Daar heb ik echt wel tijd voor nodig gehad om dat een beetje een plekje te geven. Ik dacht vaak; wat wil ik nu verder met mijn leven. Je leven wordt ineens anders. Ik heb een boek geschreven, ‘dagboek van een bijna weduwe’, over de tijd van de korte ziekte van mijn man.
Daarna moet je weer je leven gaan inrichten maar hoe doe je dat. Ik vond dat heel moeilijk maar ik dacht, ik ga niet thuis weg zitten kwijnen. Ik ben daar veel te jong voor, dat kan niet. Ik ben toen in loondienst gegaan en toch weer die politiek gaan volgen. Ik heb toen meegedaan aan een cursus lokale politiek van de gemeente. Dat vond ik echt heel leuk en dacht dan weet ik nog meer! Dat heb ik weer voor mezelf gedaan. Ik vind het best belangrijk dat je niet alleen dingen voor anderen doet maar ook voor jezelf.
Toen kwam je bij de VVD terecht, was dat al die tijd al jouw partij?
In het begin was ik zoekende al stemde ik landelijk wel VVD en ik ging daarna voor de gemeenteraad ook VVD stemmen. Ik ben ze meer gaan volgen en maart vorig jaar dacht ik: nou ga ik lid worden! Nu is het daar tijd voor en nu ga ik dat doen.
Plek nummer 9 op de kandidatenlijst bij de VVD klinkt onverkiesbaar maar met de laatste verkiezingsuitslag van 2018 ben je ineens raadslid. Ben je daar al klaar voor om geïnstalleerd te worden als raadslid. Loura reageert heel enthousiast en resoluut met ja.
Dat denk ik echt, dat ik er klaar voor ben!
Wat is jouw werkwijze als raadslid als je verkozen bent dan, ga je dan alleen maar vergaderen?
Nee, nee, De mensen die mij kennen weten dat wel, ik ben iemand die altijd met mensen gaat praten. En niet zozeer dat ik dan aan het woord ben maar ik merk altijd dat ik dan heel goed kan luisteren. Ik denk dat dat heel belangrijk is. We zitten in de raad voor de inwoners van alle dorpen, dat vind ik heel belangrijk om te benadrukken, maar wel dat alle dorpen hun eigen identiteit blijven behouden. Het luisteren naar mensen lost niet alles op maar je kan wel proberen om wat de mensen verteld hebben in te brengen.
Maar ik denk dat het luisteren verder gaat dan bijvoorbeeld het scheve paaltje in de straat bij Tante Truus?
Ja dat kan Tante Truus melden bij de gemeente maar als ze het idee heeft dat er niks mee gedaan wordt mag ze contact met me opnemen. Dan kan je ook het kleine leed oppakken, vaak gaat het daar om. Maar er zijn ook grotere issues in Zuidplas, die kan je niet oplossen in je eentje. Al kan ik nog zo goed luisteren en het aangeven en doorgeven, dat kan ik dan niet alleen, dat moet je dan met zijn allen doen.
Welk onderwerp zou jij je hard voor willen maken en dat het beter is als jij jouw eerste raadsperiode erop hebt zitten?
Voor mij is verkeersveiligheid en verkeersdoorstroming heel belangrijk, dat iedereen veilig de weg op kan, zowel op de fiets als op de scooter of in de auto. Wel moet ik daarbij aantekenen dat je als gemeente, als gemeenteraad kan organiseren dat het veilig is, dan nog moet de weggebruiker zich aanpassen!.
Hebben ze je bij de VVD goed kunnen begeleiden want als je in de raad komt word je toch in het diepe gegooid!
Ja ik word goed begeleid want bij iedere vraag die ik heb, en ik heb er nog wel een aantal, wordt die met datzelfde enthousiasme beantwoord, ik word overal al bij betrokken. En niet alleen ik hoor, ook alle andere nieuwe kandidaten.
Je durft nu dus die sprong te maken?
Ja dat durf ik, het geeft mij vooral veel energie. Ik had vorig jaar niet verwacht hier te staan maar ik ben er klaar voor. Het geeft mij nieuwe energie en wat energie geeft, laat mij weer groeien.