Peter Molenaar (ChristenUnie/SGP) staat met zijn 14 jaar raadservaring als meest ervaren kandidaat te boek voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Molenaar kwam in december 2007 in de raad van Zevenhuizen-Moerkapelle. In november 2009 werd hij verkozen in de gemeenteraad van de fusiegemeente Zuidplas en zit daar nu 12 jaar en is met Ferry van Wijnen (toen Trots op Nederland, nu VVD) de enige twee die nog overblijven vanaf de start van de gemeente.
Met het vertrek van Wiegman en Hordijk blijft Molenaar het enige raadslid met ervaring in een van de voormalige gemeenten die Zuidplas vormden. Met Peter kijken we terug naar die periode, naar de vorming van Zuidplas, over digitalisering en vooruitgang en ook naar de toekomst.
De raad van Zevenhuizen-Moerkapelle, was dat een rustig kleine gemeenteraad?
Dat dacht ik niet. Ik heb er maar 2 jaar ingezeten maar een hoop meegemaakt. Het ging er stevig aan toe af en toe, maar altijd op het onderwerp en nooit op de persoon. Vlak voor de fusie ging ik kijken naar een gemeenteraadsvergadering van Nieuwerkerk aan den IJssel. Ik vond het heel verwarrend, ik kon niet ontdekken wat daar oppositie of coalitie was, dat was veel gemoedelijker dan ik gewend was. Zeker die laatste periode van de raad in Zevenhuizen-Moerkapelle nogal wat meegemaakt.
Volgens mij is er toen een wethouder vertrokken?
Ja, wethouder Helsloot. Er moest een kunstwerk als aandenken voor de fusie komen in Moerkapelle, Zevenhuizen en Oud Verlaat, dit werd een bootje. Wethouder Helsloot was voorzitter van de commissie die dat toen moest regelen en die kiest zijn buurman als maker van de kunstwerken. Ik weet nog dat hij met een dienststoel uit het gemeentehuis wilde vertrekken maar de bode hield hem tegen met “nee dat blijft hier”
En de Nacht van Heemskerk?
Dit was wel een dieptepunt in mijn korte loopbaan van Zevenhuizen-Moerkapelle. Gedoe met persoonlijke en publieke belangen wat ervoor zorgde dat hij uit de partij stapte.
Was de raad van Zevenhuizen-Moerkapelle dan harder dan Nieuwerkerk?
Harder, misschien. Het was nooit op de man maar in de gemeenteraad Zevenhuizen-Moerkapelle zaten ook wel mensen die gelijk zeiden wat ze dachten. Maar het werd na afloop altijd weer opgelost. Ik ben blij dat in Zuidplas ook de sfeer goed is met na afloop een praatje pot en dat, zelfs nadat we 2 jaar nagenoeg elkaar niet gezien hebben, behalve op de schermpjes dat dan de sfeer goed gebleven is.
Maar in 2011 was er ook een klein relletje in de raad van Zuidplas toch?
Klopt, wethouder van der Torn stapte toen op toen zijn eigen partij (VVD) tegen de programmabegroting stemde. Hij was zo boos dat hij zijn naambordje weggooide. Maar over het algemeen gebeurt dit niet. Natuurlijk hebben we soms pittige debatten maar het is nooit persoonlijk.
Ondertussen heb jij heel veel opgedaan aan ervaring en heb je de overgang van papier naar IPAD meegemaakt, maar is dat soms niet lastig met bestemmingsplannen met kaarten?
In de tijd van Zevenhuizen-Moerkapelle belde op zaterdag de postbode aan want die stukken pasten nooit door de brievenbus en met ‘Alsjeblieft, huiswerk van de burgemeester!’. Dan kon je aan de bak en toen kwamen die bestemmingsplannen tevoorschijn over bijvoorbeeld Zuidplas West en dat waren echt dikke pillen. Die heb ik nog wel bewaard! Het kostte best veel geld en men had in het gemeentehuis bedacht om 1 exemplaar in de leeszaal te leggen. Dat pikten de fracties niet en toen kregen we 1 exemplaar per fractie en fractiegenoot Freeke zei, hier jouw portefeuille en ik kon aan de slag. Ik vond het kneuterig, plan ging over vele miljoenen maar per fractie eigen boekwerken kon er in eerste instantie niet vanaf.
Alsjeblieft, huiswerk van de burgemeester
De postbode met stukken in het papieren tijdperk
Met de digitale documenten is het makkelijker en als het echt ver uitvergroot moet worden gebruik ik de computer maar het is wel goed dat al die documenten nu digitaal zijn. Soms kan het wel eens te veel zijn nu we digitaal zijn, nu wordt alles er maar bijgezet, een PDF’je meer of minder maakt niet uit. Maar al ken ik het digitale plan helemaal als mijn broekzak, ik ga altijd ter plaatse kijken hoe het in het echt eruitziet zo’n omgeving. En ondanks dat ik geen petje “raadslid” op heb, spreek je altijd wel iemand en dat is een betere voorbereiding dan digitaal met een bureausessie, dat vind ik wel mooi om te doen.
Waar gaan de verkiezingen denk je over?
Ik denk vooral het thema wonen, dat is indirect gerelateerd aan de plannen van het vijfde dorp. Maar wat ik ook belangrijk vind is dat die kloof die er is tussen de overheid, waar ik mezelf dan ook maar even onder schaar, en de inwoner kleiner maken.
Maar uit de Quick Scan Lokale Democratie bleek het percentage inwoners dat vertrouwen heeft in de gemeenteraad bedroevend slecht te zijn, ik heb niet het idee dat hier verandering in is gekomen.
Nee, ik vind echt dat we daarmee aan de slag moeten gaan en dan kan je wel zeggen dat het corona is als oorzaak om te wachten maar dat ik als een deel van het probleem, we moeten meer met de raad op straat, naar de mensen toe. Het ene onderwerp leent zich daar beter voor zoals een bestemmingsplan of de plannen voor de Burgemeester Klinkhamerweg dan de andere plannen. Ga het gesprek met mensen aan, er is zoveel wijsheid in Zuidplas, benut dat! Maar het is dan ook belangrijk om permanente campagne te houden na de verkiezingen en niet alleen nu net voor de verkiezingen.
Er is zoveel wijsheid in Zuidplas, Gebruik dat!
Over gesprekken met inwoners
Is de volk vertegenwoordigende rol van de raad nu meer cliëntelisme?
Het is gewoon een feit dat mensen pas naar je toe komen als er iets aan de hand is en als het opgelost wordt, komt het zelden voor dat de mensen achteraf zeggen van ‘dat is mooi opgelost’ en dan vaak niet eens door mij maar door het college.
Maar was het ook anders in een kleine gemeenteraad dan in Zuidplas hoe mensen jou benaderden?
Ik heb er toen te kort ingezeten om benaderd te worden. Maar wat ik nu bemerk en dat is niet negatief bedoeld, de inwoner is mondiger geworden da 10-12 jaar geleden. Ik persoonlijk vind dat een positieve verandering, kom maar op. Er zit altijd wel iets goeds in een verhaal en dat moet je er uitlichten, horen wat er leeft. En als een groep inwoners, zoals met het Posthuis in Moordrecht een brief stuurt aan de raad en we zijn de enige partij die dan reageren… dan is er nog een wereld te winnen.
Je bent nu plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, ben je dat ook in een volgende periode?
Dat is helemaal geen zekerheid, dat ligt er maar net aan hoe het loopt na de verkiezingen en hier wil ik ook verder niet op vooruit lopen. Mijn voorganger Aart Slobbe is in die functie van plaatsvervangend voorzitter in 2018 een paar dagen Locoburgemeester geweest toen bleek dat het hele college tegelijkertijd zomervakantie te hebben geboekt. Maar we wachten het af.
Wil je zelf geen burgemeester of wethouder worden?
Nee, ik ben daar niet voor in de wieg gelegd, ik vind het wel goed zo om raadslid te zijn, dat doe ik sowieso met veel plezier! Als je geen plezier hebt hou je het niet vol maar dat is in mijn geval zeker niet aan de orde!
Met het vertrek van de heren Janse (CDA) en Wiegman (VVD) ben jij dan de ruimtelijke ordening specialist?
Tja… dat zou zomaar kunnen. Je hebt in ieder geval de geschiedenis hoe het ook alweer oorspronkelijk zat en ik wil niet de wijsneus uithangen, maar het is met deze bagage wel gemakkelijk als andere partijen roepen van dat vijfde dorp doen we niet, maar je weet dat het niet zo werkt.
dat we in de jonge geschiedenis ook geschiedenis schrijven
We zijn straks 12,5 jaar Zuidplas en eigenlijk zouden we daar stil bij kunnen en durven te staan, dat we in de jonge geschiedenis ook geschiedenis schrijven. Je hebt toch maar aan de wieg gestaan voor het besluit om een vijfde dorp te stichten.
Heb je wel eens gehad dat je de volgende dag een van jouw besluiten in de raad ging betwijfelen?
Pfoe, nee die zou mij niet 1-2-3 boven komen drijven dat ik dat gehad heb.
Wat mij aan jou is opgevallen dat je altijd correct en rustig blijft, wel in voor een grap maar nooit boos. Heb je wel eens van die boze momenten maar weet je het te verstoppen?
Natuurlijk ben ik wel eens geïrriteerd maar het heeft geen zin om boos te worden. Ik kan zeggen wat ik denk maar dat kan wel zonder stemverheffing. Natuurlijk heb je wel eens iets van uhhh maar dan wel netjes zoals bijvoorbeeld afgelopen raadsvergadering. De wethouder zag naderhand pas dat het een voet/fietspad is waar ik hem eerder al op had gewezen. Gelukkig zette de wethouder dat in dezelfde raadsvergadering recht.