8.5 C
New York
woensdag 22 januari 2025

Gemeenteraad mag zich buigen over uitbreiding Tuincentrum van der Spek

De gemeenteraad mag zich op dinsdag 19 april wederom gaan buigen over het plan van de uitbreiding van het Tuincentrum en Vershandel van der Spek aan de Bredeweg in Zevenhuizen. Bij de vorige behandeling in de raadscommissie was er nogal wat kritiek van de commissieleden op het plan en werd het teruggeven aan het college van B&W. De raadscommissie vond het aantal rapporten als ook de onduidelijkheden in het plan zelf reden om het in september 2021 niet besluitrijp te noemen en vroeg om nader onderzoek.

Er is door BRO een zogenaamde “third-opinion” uitgevoerd nadat STEC en Goudappel al eerder tegenstrijdige rapporten hadden uitgebracht. BRO richt zich vooral op de ruimtelijke aspecten en niet op de economische aspecten: “Economische ordening in de zin van, het voorkomen van initiatieven om concurrentie effecten tegen te gaan, is wettelijk verboden” aldus het rapport. Er is veel verzet van winkeliers uit de omliggende dorpen tegen het plan. Directe concurrenten zoals de andere tuincentra in Zevenhuizen, Nieuwerkerk, Bergambacht en Boskoop zijn faliekant tegen de uitbreiding van het tuincentrum.

Een van de argumenten is mogelijke leegstand van winkels en bedrijven, veroorzaakt door deze uitbreiding. Angst is dat er straks te veel meters winkeloppervlakte zijn voor de bewoners waardoor de bedrijven in hun voortbestaan kunnen worden bedreigd. BRO zit dit gevaar niet in haar oordeel, de aantrekkelijkheid en de groei van de bevolking (waaronder het toekomstige vijfde dorp in Zuidplas en de huidige groei van Triangel en Koningskwartier) zal voldoende omzet gaan bieden.

Het plan is wel aangepast op een aantal punten alvorens het naar de gemeenteraad werd gestuurd. De functie detailhandel is aangepast naar supermarkt, zijn de openingstijden opgenomen in het plan vanwege de zondagsluiting van Van Der Spek en moet de oude verkoopkas verplicht worden gesloopt. De oppervlakte van de buitenverkoop is ook gemaximaliseerd in de plannen om te voorkomen dat hier oneigenlijke uitbreiding kan plaatsvinden.

Mocht de gemeenteraad van Zuidplas instemmen met het bestemmingsplan dan komt het zes weken ter inzage te liggen. Belanghebbenden kunnen een zienswijze indienen die door de gemeenteraad moeten worden afgewogen. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad hierover wederom een besluit en dan is het plan vastgesteld en is beroep alleen nog mogelijk via de Raad van State. Als er geen zienswijzen worden ingediend na de bezwaarperiode is het plan onherroepelijk.

Advertentie