8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

De Wingerd deed als beste verkeersexamen in Zuidplas

De leerlingen van de Wingerd aan het Goudmos in Nieuwerkerk aan den IJssel hebben het praktisch verkeersexamen dit jaar als beste verreden. Van de 25 deelnemers reden 22 leerlingen de fietsroute foutloos. Op 28 juni werden de leerlingen in de klas verrast door Wethouder Daan de Haas (Verkeer) die met de wisselbeker langskwam samen met de vrijwilligers van Veilig Verkeer Zuidplas afdeling Zuidplas. Naast de wisselbeker kregen de leerlingen een leuke verrassing van deze organisatie.

Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Zuidplas, organiseert het jaarlijkse theoretisch en praktisch verkeersexamen in de gemeente. Scholieren van groep 7 en 8 van de basisscholen leggen op hun fiets een route af met een diversiteit aan lokale verkeerssituaties, die ze in het dagelijks verkeer ook tegenkomen. De – opvallende en onopvallende – controleurs registreren de verrichtingen, waarna VVN samen met de politie de bevindingen van de controleurs beoordeelt. VVN kreeg hierbij hulp van de vrijwilligers via de scholen en in 2 dorpen was de politie ook aanwezig. Via een landelijke campagne heeft de lokale VVN enkele vrijwilligers erbij gekregen.

VVN heeft de examens afgenomen in de dorpen. In Moerkapelle kwam het tijdens het examen met bakken uit de lucht maar dat kon de kinderen niet deren. In totaal deden er in Zuidplas 551 kinderen dit jaar mee aan het examen. Hiervan reden 329 volledig foutloos maar 9 leerlingen slaagde niet voor het examen. De meest gemaakte fouten zijn 157 maal niet over schouder gekeken bij linksaf slaan en 58 maal geen hand uitgestoken.

Het doel van het examen is om de kinderen op een verantwoorde manier aan het verkeer te laten deelnemen. Met het behalen van het diploma laten de kandidaten zien dat ze weten hoe ze zich in het verkeer behoren te gedragen. Voor deze groep is het ook belangrijk om buiten de vertrouwde eigen woon- en leefomgeving te wennen aan verkeerssituaties, omdat ze na komend seizoen naar de middelbare school gaan. De route daarnaartoe kent vaak nieuwe en soms ook spannende situaties.

Foto’s : Tamara Barning/ Zuidplas online

Advertentie