8.5 C
New York
zondag 19 januari 2025

Journalistiek studenten brengen historisch verhaal over watersnoodramp een nieuw leven in met podcast

Het herdenkingsjaar 70 jaar Watersnoodramp (1953) mag dan bijna voorbij zijn, maar de actualiteit rondom watersnood en dijkbeheer is dat zeker niet. Een week voorafgaand aan 1 februari, de datum van de Watersnoodramp in 1953, gaat een nieuwe podcast online over het monument ‘Dubbeltje op zijn kant’. Zes studenten van de Christelijke Hogeschool Ede hebben voor hun studie journalistiek een podcast gemaakt over de heldendaad van Arie Evegroen, Hannes van Vliet en Cor Heuvelman. De drie heren schreven een stuk geschiedenis die nergens terug te vinden is in de geschiedenisboeken.

Samen hebben zij in de nacht van de Watersnoodramp weten te voorkomen dat Zuid-Holland tot Leiden aan toe onder water zou komen te staan. Aan de Groenendijk bij Nieuwerkerk aan den IJssel is die nacht een zwakke plek van zo’n 15 meter ontstaan in de dijk. Door het schip ‘Twee Gebroeders’ in het gat van de dijk te varen, hebben de heren verdere slachtoffers onder zo’n drie miljoen mensenlevens in Zuid-Holland weten te voorkomen.

Uitgebreide onderzoek en gesprekken met nabestaanden voor producties Beleef Zuidplas
Thomas Bresser, Christian Marck, Nathalie Giorgio, Lieve Timmerman, Elvira Baan en Thom van de Loosdrecht hebben voor de productie van de podcast ‘Een dubbeltje op zijn kant’ samengewerkt met de Stichting ‘Theater Voor Iedereen’. Zij vertellen het indrukwekkende verhaal vanuit het perspectief van de drie schippers. Om het verhaal zo goed mogelijk te kunnen navertellen hebben de studenten veel onderzoek gedaan zoals kranten lezen, informatie opzoeken op internet en oude bronnen achterhalen.

Extra interviews met nabestaanden en inwoners van Zuidplas die podcast omlijsten

De studenten hebben ook gesproken met nabestaanden en met mensen die meer van het verhaal af wisten. Denk aan Pieter van Vliet, zoon van Hannes van Vliet die het schip Twee Gebroeders in het gat van de dijk wist te varen. Verder spraken zij met Brord van Westing van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel. Ten slotte hebben de studenten ook een interview opgenomen met burgemeester Han Weber van Zuidplas. Daarnaast heeft dijkgraaf Toon van der Klugt van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard informatie gegeven over de actuele stand van de dijken in onze gemeente. Van al deze verhalen zijn reels gemaakt die via het Instagramaccount beleefzuidplas_nl worden gedeeld.

Het monument ‘Dubbeltje op zijn kant ’vind je op de Groenendijk aan de Hollandsche IJssel tussen Klein Hitland en Ver Hitland te Nieuwerkerk aan den IJssel.

Advertentie