8.5 C
New York
maandag 25 november 2024

Stille tocht naar Kalverslachter Boer in Nieuwekerk aan den IJssel

Afgelopen zondag hebben ongeveer 75 mensen een stille tocht gehouden naar kalverslachterij Boer aan de ‘s-Gravenweg in Nieuwerkerk. Het protest is georganiseerd door de Partij voor de Dieren. De partij wil hiermee aandacht vragen voor de dierenleed dat gepaard gaat met de grootschalige kalverenslachterij. 

Lijsttrekker

Anja Hazenkamp, de llijsttrekker van de partij bij de Europese verkiezing van donderdag, sprak de actievoerders toe. Zij gaf aan dat met name het traject vóór de daadwerkelijke slacht in Nieuwerkerk veel dierenleed met zich meebrengt. “De kalveren worden al snel bij hun moeders weg gehaald. Met name de kalveren die van ver komen, zoals Litouwen of Ierland, hebben vervolgens een verschrikkelijke tocht voor de boeg. Zij kunnen vaak weinig eten en rusten en komen bij tussenstops in stressvolle situaties”. 

Anja Hazenkamp

400.000 kalveren per jaar

Volgens de actievoerders is de grootschaligheid van het systeem het grote probleem. “Boer is de grootste kalverslachterij van Europa met 400.000 geslachte kalveren per jaar. Het merendeel hiervan heeft een grote reis achter de rug voordat ze hier geslacht worden. Doordat het aantal kalveren in Nederland daalt, halen ze steeds meer dieren uit het buitenland”. Dat is ook voor Tessa de reden om mee te lopen. Het is haar eerste protest. “De hoeveelheid kalfjes die per dag geslacht worden is achterlijk. Ik loop mee voor een betere wereld. Schonere lucht, meer balans qua voedsel en dierenwelzijn. Liever zijn voor elkaar, de dieren, de wereld en voor de natuur.”

Zondagsrust en rouw

Jos is één van de organisatoren van de protestmars. Hij woont vlakbij en ziet dagelijks 20 vrachtwagens vol met kalveren langsrijden. Hij vindt het erg dat dieren op zulke grote schaal vervoerd worden. Als alternatief ziet hij een andere landbouw die plantaardig is. “Het vetmesten van beesten is ook heel inefficiënt. Als we vegetariër worden dan kunnen we de hoeveelheid voedsel die we nodig hebben tot een kwart terugbrengen”. Hij geeft aan dat er bewust voor en stille tocht gekozen. Hij wil hiermee recht doen aan de zondagsrust en de stille tocht symboliseert ook de rouw. Aan de kop van de stoet is het kalf Sebastiaan te vinden met de oproep “red me”.

Advertentie