8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

B&W Zuidplas zoekt naar oplossing kerkklok Zevenhuizen

Het college van B&W zoekt een oplossing om toch de klok te laten slaan in de nachtelijke uren. Dat kan op meerdere manieren maar dit moet wel onderzocht worden. Dat legde wethouder Zijlstra, mede namens wethouder Klovert, uit aan de gemeenteraad van Zuidplas op dinsdagavond. Door een “motie vreemd” was dit punt al op de agenda gezet.

De kerkklok mag voor de tijd niet meer slaan tussen 23:00 en 07:00 uur omdat hiermee de geluidsnormen wordt overtreden die de gemeente zelf stelt in haar Verordening Fysieke leefomgeving. PvdA/GroenLinks, VVD en NEZ hadden hiervoor een motie ingediend waarbij het college van B&W werd opgedragen de mogelijkheden uit te zoeken om de kerkklok ’s nachts met lager geluid te laten slaan, te onderzoeken of met een aanpassing van de normen we de klok kunnen laten slaan en hierover de uitkomsten in Q3 aan de raad voor te leggen.

Damen (PvdA/GroenLinks) vertelde dat hij en een partijgenoot al honderden mensen had gesproken de het niet eens zijn met de maatregel. Hij betreurde dat er hierdoor ook landeiijk veel reacties waren gekomen. Raadslid Pouwels reageerde fel tegen Damen over de reacties en vond dat regels regels waren. Op dat moment leek het debat naar kleuterschoolniveau te gaan na de zoveelste rancuneuze aanval van Pouwels op Damen maar burgemeester Weber greep direct in.

Raadslid Karreman (VVD) had het bedrijf benaderd waar de klok in onderhoud is en die bevestigde dat aanpassingen aan de slaghamer zowel overdag als in de nacht hetzelfde geluid produceert. Echter was het volgens dit bedrijf wel mogelijk om een tweede slaghamer te maken die zachter is en in de nachtelijke uren gebruikt kan worden. Wethouder Zijlstra beloofde dit zeker te gaan onderzoeken.

Daarnaast kijkt wethouder Klovert of het mogelijk is om de normen aan te passen van de Fysieke Leefomgeving waardoor er mogelijk een weg is om de klok de nachtelijke uren te laten slaan. Meerdere partijen vonden dat de honderden jaren historie van de kerkklok nu ineens moest worden afgeschaft door normen. Wethouder Zijlstra legde daarbij nog wel uit dat het hier niet om een kerkelijke oproep voor een dienst gaat maar om tijd aanduiding. Oproepen van een kerk zijn bij de wet wel beschermd. Totdat er een oplossing is, staat de slaghamer stil in de nachtelijke uren.

Advertentie