8.5 C
New York
donderdag 19 september 2024

EOD: Makkelijke vliegtuigbommen in moeilijke omgeving in Moordrecht (video)

De Explosieve Opruimings Dienst (EOD) verwacht dat de ontmanteling van de bommen zelf geen grote uitdaging is maar de omgeving is wel uitdagend tussen twee sporen, naast een snelweg en in natte veengrond. Dat vertelden medewerkers van de EOD afgelopen donderdag na een informatieavond voor inwoners. De EOD heeft afgelopen jaar een dertigtal soortgelijke bommen geruimd maar dat was vaak bij makkelijkere locaties.

De EOD legde uit dat er twee bommen zijn gevonden die elk 500 pounds wegen met ongeveer 125 kg aan springstof. Deze Britse MC500 MK1 bom werd in de Tweede Wereldoorlog veel gebruikt. De geallieerden hebben rond de Groene brug en het spoor ongeveer 100 bommen losgelaten waarvan, zoals de EOD het vertelde, een op de vier tot vijf niet zijn afgegaan en in de weilanden terecht zijn gekomen. De bommen die nu gevonden zijn liggen op drie en vier meter onder de grond. Ondertussen is de EOD ook onderzoek aan het doen naar de omgeving en de leidingen die daar lopen. Er loopt, volgens de gemeente op voldoende afstand van de bom, een kerosine leiding onder de grond.

Raketklemplaat waarmee op afstand de ontsteker kan worden verwijderd (Bron : EOD)

De EOD gaat deze bommen in eerste instantie op afstand ontmantelen met een zogenaamde raketklemplaat, waarbij deze wordt geklemd aan de ontsteker. De ‘raketjes’ aan de zijkant zorgen ervoor de plaat rond draait en zo de ontsteker uit de bom draait. Dit is het snelste scenario maar mocht dat niet lukken, wordt er een watersnijder ingezet. Als de ontsteker is verwijderd worden de bommen vervoerd naar een strand waar men de bommen tot ontploffing gaat brengen.

Het tijdvak waarin de ontmanteling plaats zal gaan vinden is ruimschoots alsdus de specialisten. Er gaan twee teams tegelijkertijd aan de slag, elk met hun “eigen” bom. Als de ontsteker uit de bom is, is het gevaar geweken en kan de bom relatief veilig weggehaald worden en op transport gaan naar de springlocatie.

In de Rotterdamse Provinierswijk werd in 2008 een soortgelijke bom gevonden en toen geruimd. deze bom is toen op de Maasvlakte tot ontploffing gebracht nadat de EOD deze had ontmanteld. Tijdens de aanleg van een gasleiding in Moerkapelle in 2013 werd er langs het spoor een 500 ponder gevonden. Omdat deze gevonden werd door een graafmachinist en de bom daarmee verplaatst was, is toen met spoed de bom geruimd. Volgens de EOD kan nu alles op het gemak worden voorbereid en kon er gekozen worden voor een weekend waarin er al onderhoud aan het spoor wordt gepleegd.

de locaties (bij benadering) van de bommen

Advertentie