8.5 C
New York
donderdag 24 oktober 2024

Veel belangstelling voor zonnige Monumentendag in Zuidplas

Zaterdag 14 september stonden en staan de deuren en poorten van de diverse monumenten nog tot 17 uur open. In Zevenhuizen, Moerkapelle en langs de gehele Hollandsche IJssel waren er veel activiteiten.

Hieronder een sfeerimpressie

Nieuwerkerk aan den IJssel

Oudheidskamer

De oudheidskamer van Nieuwkerk in hoeve ‘Nooit gedacht’ (’s-Gravenweg 6A) is tussen 10.30 tot 16.00 uur open met een permanente tentoonstelling over het leven en werken in Nieuwerkerk aan den IJssel in de vorige eeuw te bezichtigen.  In het museum zijn verschillende multimediaschermen opgesteld met daarop beelden van oude beroepen en activiteiten op- en rond de boerderij. Ook worden er doorlopend rondleidingen gegeven. Een touwslager laat u zien hoe het werk aan de touwbaan ging en een kantklosser laat u zien hoe kant wordt gemaakt. In de Oudheidkamer kunt u zich inschrijven voor de verloting van een vaartocht over de Hollandsche aan boord van de 115-jarige Tjalk  ‘

Oudheidskamer Nieuwerkerk aan den IJssel
Touwbaan oudheidskamer

Steenovens

Van 10.30 tot 17.00 uur zijn de Steenovens Klein Hitland open voor het publiek. Er is vrije toegang tot de steenovens en er zijn rondleidingen over de geschiedenis van de steenovens, het bakproces van de IJsselsteentjes en het leven en werken op het steenovencomplex. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar wordt er voorgelezen uit het boek: ‘ Mijn naam is Frederik, Frederik Steenmuis’  en kunnen de kinderen zoeken naar de vriendjes van Frederik.  Ook kunt u het Atelier Van Hoogdalem bezoeken waar u een expositie van beeldende kunst kunt bezoeken.

Steenovens Hitland
Rondleiding Steenovens landgoed de Olifant

Molen Windlust

Popkoor S1voice

Moordrecht

De oudheidkamer is het museum voor lokaal erfgoed van Moordrecht. U kunt er voorwerpen, foto’s en documenten bekijken uit het verre en nabije verleden van het dorp, waaronder een touwbaan en interessante archeologische vondsten. Ook organiseert de Historische Vereniging Moordrecht er langlopende exposities rond speciale thema’s. Momenteel loopt er een nieuwe nostalgische tentoonstelling met voorwerpen en foto’s van Moordrechtsewinkeliers. Geniet van de mooie foto´s en verhalen. Ook te zien is de collectie met opgegraven pijpenkoppen en andere voorwerpen van Jack Slobbe. Op 14 september is de oudheidkamer open van 10 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Kunt u niet die zaterdag? De oudheidkamer is elke tweede zaterdag van de maand te bezoeken van 13.30 tot 16.30 uur. Het adres is Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).

Historische Vereniging Moordrecht met touwbaan

Beeldentuin

Als u  toch in de Oudheidkamer bent, maak dan ook een wandeling door de DIJ Beeldentuin in het park achter de oudheidkamer. De fraaie kunstobjecten verbeelden historische personen, gebeurtenissen en activiteiten uit de geschiedenis van het dorp. Als u met uw smartphone de QR-codes bij de objecten scant, krijgt u online een beschrijving te zien van het betreffende object en de bijbehorende geschiedenis. 

Oude verhalen in het Ambachtshuis

In het historische Ambachtshuis aan de Dorpsstraat 60 is sinds 2021 mini- kunstgalerie Mevrouw Boon gevestigd. De galerie exposeert werk van kunstenaars uit het hele land en organiseert kleine huiskamervoorstellingen in de oude huiskamer boven. Zo ook op zaterdag 14 september.

Activiteiten in de Dorpskerk en toren

De Dorpskerk aan het Kerkplein in Moordrecht, gebouwd in 1657 is open voor publiek. Aandacht zal worden gevraagd voor de restauratie van het mooie de la Haye orgel. Ook is er een speurtocht voor kinderen

De toren kan ook van 10 tot 16.00 uur worden beklommen en beschikt sinds de restauratie en uitbreiding in 2011 over een volwaardig concertcarillon met maar liefst 38 klokken. Het carillon wordt bespeeld vanaf een origineel stokkenklavier. Rond 11 uur is er een carillonconcert van beiaardier Midori. De leiding is in handen van de scoutingleden. 

Historische busverbinding tussen Moordrecht en Nieuwerkerk – Vaartocht

Tussen Nieuwerkerk ad IJssel en Moordrecht rijdt er ieder uur een Historische bus. U kunt in en uitstappen waar u wilt. Wie daarna nog puf over heeft, neemt de veerpont naar Gouderak. Daar kan men die zaterdag op diverse tijden ‘aanmonsteren’ voor een vaartocht per historisch schip over de Hollandsche IJssel naar Nieuwerkerk, Ouderkerk, Capelle en Krimpen aan den IJssel. De tocht duurt een klein halfuur. 

Historische vereniging Moordrecht

De Barito met aan boord wethouder Frans Klovert

 

De gehele folder is hier te zien

Advertentie