8.5 C
New York
zondag 6 oktober 2024

D66 en VVD willen impuls geven aan gebied Raadhuisplein en station Nieuwerkerk

Raadsleden van D66 en VVD willen een scenariostudie naar mogelijkheden om het centrumgebied rond het Raadhuisplein, de Reigerhof en het NS-station een kwaliteitsimpuls te geven. Ze denken aan minder parkeerplaatsen of het verplaatsen ervan. Ook willen ze dat de gemeente kijkt naar het toevoegen van woningen in het gebied. Daarvoor willen ze een initiatiefvoorstel in de gemeenteraad van Zuidplas brengen.

Levendig dorpshart

De partijen willen in het gebied meer levendigheid, veiligheid en woningen. Daarvoor is een impuls nodig. Er is nu onveiligheid voor voetgangers en fietsers en de verbinding tussen station en het winkelcentrum is niet optimaal. Ook de bevoorrading van de Reigerhof zorgt volgens hen voor verkeersonveiligheid. De partijen vinden daarnaast dat de Reigerhof te veel naar binnen is gericht. Daardoor is er te weinig activiteit en levendigheid in de  buitenruimte. Met name in de avonduren zorgt dat voor sociale onveiligheid. Met meer terrassen, groen en recreatie kan er volgens de raadsleden een levendiger dorpshart gecreëerd worden.

V.l.n.r. raadsleden Ryan Adriaanse en Chantal Bon (D66) en raadslid Patrick Molenaar en adviseur Jeroen Reven van de VVD. Op de achtergrond de bevoorrading van de Reigerhof.

Meer wonen en minder parkeren

In het voorstel geven ze al enkele denkrichtingen mee. Zo willen ze extra woningen creëren door het toevoegen van nieuwe woningen en het hoger maken van bestaande gebouwen. Ze denken daarbij aan maximaal zes woonlagen. Ook woningen bovenop de Reigerhof zien ze als een te verkennen optie. Daarnaast willen ze kijken naar parkeeroplossingen, zowel minder parkeerplaatsen als een parkeerdek. Dat parkeerdek zou wellicht langs het spoor kunnen. De raadsleden weten niet hoe de winkeliers van de Reigerhof en ProRail hier over denken. Hen is geadviseerd om in deze fase het contact nog niet te leggen vanwege de complexiteit.

Ryan Adriaanse en Chantal Bon “ruimte veel beter benutten”.

NS station

De gemeente Zuidplas gaat de komende periode een gebiedspaspoort voor Nieuwerkerk aan den IJssel maken. Daarvoor gaan ze met bewoners in gesprek over de wensen voor verbetering. De raadsleden willen de output daarvan benutten in deze parallel lopende scenariostudie voor het centrumgebied. “We weten al uit onze eigen contacten met bewoners dat dit gebied voor hen prioriteit heeft. Als we wachten met de uitkomsten van het gebiedspaspoort, dan zijn we te laat om ook een combinatie te maken met de verbouw van het NS-station”. ProRail start daar, als alles goed gaat, in 2027 mee. De scenariostudie moet in 2025 gereed zijn. Het is de vraag of de uitkomst dan nog meegenomen kan worden in de plannen voor het station. Zuidplas zal binnenkort al een voorkeursadvies geven aan ProRail voor het ontwerp van de verbouw.

Station Nieuwerkerk aan den IJssel

Vervolg

De raadsleden hebben hun initiatiefvoorstel afgelopen week voor advies naar het college van burgemeester en wethouders gestuurd. Met dat advies zullen ze het voorstel vervolgens aan de gehele gemeenteraad voorleggen. Daar zal niet zomaar een meerderheid voor zijn. Coalitiegenoot CDA heeft al aangegeven dat ze vanwege gebrek aan menskracht en geld heel kritisch zijn op nieuwe initiatieven. Deze scenariostudie kost ongeveer 75 duizend euro.

Advertentie