8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Zuidplas gaat 2024 met tekort afsluiten

De gemeente Zuidplas lijkt 2024 met een tekort af te gaan sluiten, dat blijkt uit de najaarsnota van de gemeente. Daar waar bij de begroting nog vanuit werd gegaan van een klein positief saldo is het tekort op driekwart van het jaar opgelopen tot € 596.000,-

Wethouder Schuurman sprak hierover tijdens het persgesprek over dat Zuidplas namelijk bijna geen lucht meer heeft in de begroting waardoor elke tegenvaller niet kan worden opgevangen. Volgens hem is dit veroorzaakt omdat men eerder met de stofkam door de begroting is gegaan.

De grootste tegenvallers zijn financiële correcties van de kapitaallasten (te hoge afschrijvingen in de begroting) van € 626.000 en een correctie op de rente van de grondexploitaties van € 508.000. Ook de beheerplannen van de sportparken viel € 312.000 hoger uit na bijstelling. De degeneratiekosten (bijdrage voor straatherstel) van glasvezelbedrijven valt een stuk positiever uit en drukt het negatieve saldo iets.

Zuidplas kreeg op het laatst nog een domper te verwerken, de septembercirculaire van de Rijksoverheid gaf Zuidplas nog minder geld dan eerder voorspeld uit het gemeentefonds door vooral een tegenvaller van het BTW compensatie fonds. Gemeenten heffen geen BTW en kunnen, zoals bedrijven wel kunnen, de BTW niet aftrekken. Daarvoor is er een fonds vanuit de Rijksoverheid omdat de compenseren. Echter bleek Zuidplas minder uit dat fonds te krijgen dan verwacht.

Advertentie