8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Storten afvalzak en legen restafvalkliko worden 67% duurder in Zuidplas

Met de bekendmaking van de begroting blijkt dat het storten van een afvalzak of legen van een kliko in 2025 maar liefst 67% duurder gaat worden. Het storten van een zak restafval gaat van €1,50 naar €2,50 per keer dat deze in de afvalcontainer gestort wordt.

Op dinsdag 5 november wordt de begroting met deze voorstellen aan de gemeenteraad ter besluit voorgelegd met de begrote opbrengsten van de afvalstoffenheffing. De definitieve tarieven worden later door de gemeenteraad met het vaststellen van de afvalstoffenverordening. Ook de andere verordeningen zoals riool, OZB en Leges worden dan voorgelegd.

Naast de verhoging van de storting van de afvalzak gaat ook het legen van de restafvalkliko fors omhoog, ook met 67%. Het legen van een 140 liter container gaat naar € 5,83 (was € 3) en een 240 liter container gaat in 2025 € 10 kosten (was €6). Daarnaast wordt het vastrecht ook verhoogd met 2,1% naar € 290. Het legen van de groene GFT kliko blijft gratis, net als het ophalen van het plastic afval en het oud papier. Overigens is een gezin met 30 zakken afval (€ 365) nog veel goedkoper uit dan in Rotterdam, waar men in 2025 € 473,50 gaat betalen.

Met de verhoging van het tarief is de kans groter dat het afvaltoerisme weer zal oplaaien, iets waar men in Capelle aan den IJssel of in Rotterdam-Nesselande al jaren (terecht) over klaagt. Ook zal het aantal zakken dat gedumpt wordt bij een container verder stijgen waardoor de kosten verder zullen oplopen.

Optimistische woonlastenberekening in begroting

De gemeente toont in de begroting dat de afvalstoffenheffing in totaal 6,4 % bedraagt maar dan gaat men wel vanuit dat inwoners minder vuilniszakken gaan storten in de afvalcontainers of minder vaak de kliko aan de straat gaat zetten. Als men 1 op 1 het aantal zakken of containers blijft aanbieden in 2025 zal de stijging van de afvalstoffenheffing ruim 11 % bedragen. Hiermee stijgen de woonlasten voor mensen met een koophuis 7,2% maar bij voor huurders veel meer omdat deze direct aan de gemeente alleen afvalstoffenheffing betalen.

Rioolrecht ook fors omhoog en OZB stijgt 3,6%

Na een aantal jaar kleine stijging en vorig jaar een gelijk tarief stijgt de rioolheffing van €197 naar €217 wat een stijging is 10,3% voor huiseigenaren en ondernemers. In Zuidplas betalen bedrijven hetzelfde tarief als een woning terwijl in andere gemeenten dit vaak wordt aangeslagen aan de hand van het water verbruik. De OZB voor woningen stijgt 3,6%, voor niet woningen is deze verhoging 39.6%.

Afval en rioolheffing geen onderdeel van bezuinigingen

De afvalstoffenheffing en de rioolheffing zijn gesloten systemen en mogen niet worden gebruikt voor andere zaken in de begroting zoals openbare verlichting, onderwijs of opvang statushouders. Beide heffingen worden in een eigen spaarpot (reserves) gestort en mogen alleen worden gebruikt voor kosten die nodig zijn voor afvalverwerking of de kosten van de riolering. Dit is vastgelegd in de wet en gemeenten worden door een accountant gecontroleerd of het hiervoor ook wordt gebruikt.

Advertentie