8.5 C
New York
vrijdag 25 oktober 2024

10% stemmen onterecht meegeteld bij stemming dorpsnaam Zuidplas

Minstens 10% van de meegetelde stemmen voor de nieuwe dorpsnaam voor het vijfde dorp zijn onterecht meegeteld. Dat blijkt uit een steekproef van Gouwe IJssel Nieuws.

Tussen 26 augustus en 7 september konden inwoners een keuze uit drie namen maken voor het nieuwe dorp in het middengebied van Zuidplas. Deze drie dorpsnamen waren door een commissie geselecteerd uit 2200 inzendingen van inwoners.

Vorige maand bracht Gouwe IJssel Nieuws naar buiten dat het gekozen stemsysteem voor de nieuwe dorpsnaam amateuristisch is en dat het meermaals uitbrengen van stemmen kinderlijk eenvoudig is. Als reactie liet de gemeente toen weten dat gekozen is voor een laagdrempelige manier van stemmen. Wel zou de uitslag nauwkeurig worden geanalyseerd en zouden frauduleuze stemmen niet worden meegeteld.

De gemeente laat weten dat er 1040 stemmen zijn uitgebracht. Hiervan zijn 95 stemmen uitgebracht door personen die hebben aangegeven niet in Zuidplas te wonen of te ondernemen. Daarnaast heeft de gemeente 15 stemmen niet meegeteld vanwege een verdenking van dubbelstemmen. Daarmee zijn er 930 geldige stemmen uitgebracht volgens de gemeente. Hiervan zijn 512 stemmen uitgebracht op de winnende naam: Cortelande. Op de naam Groenerijk zijn 210 stemmen uitgebracht en 208 stemmen zijn uitgebracht op de naam Waterweide.

Bij de redactie van Gouwe IJssel Nieuws is bekend dat er minimaal 90 stemmen zijn uitgebracht vanaf hetzelfde apparaat. De stemmen zijn allemaal op één avond uitgebracht vanaf het wifi-netwerk van het gemeentehuis van Zuidplas via één laptop van Gouwe IJssel nieuws. Na vragen van deze website heeft de gemeente een geanonimiseerde uitdraai van de geldige stemmen verstrekt. Uit deze uitdraai blijkt dat alle 90 stemmen gewoon zijn meegeteld in de uitslag. Door deze steekproef zijn er vraagtekens te plaatsen bij de nauwkeurige analyse die de gemeente zegt uitgevoerd te hebben.

De 90 dubbele stemmen uit deze steekproef hebben geen invloed op de daadwerkelijke uitslag gehad. Echter valt niet uit te sluiten dat meer inwoners in meer- of mindere mate dubbele stemmen uitgebracht hebben. Daardoor is de uitslag van de stemming voor de nieuwe dorpsnaam onbetrouwbaar.

Advertentie