8.5 C
New York
donderdag 14 november 2024

Opinie : “Als participatie frustratie wordt”

Enquetes, bewonersavonden, inspraaksessies en websites waar input kan worden gegeven. Zo geeft de gemeente Zuidplas vorm aan participatie. Ze vragen onze mening, onze ervaring en onze visie. Ze vatten dit samen in mooie rapporten waarmee ze voor de buhne aan alle eisen voldoen. De duurbetaalde ambtenaren zijn er maar druk mee.

Keer op keer blijkt echter, elk dossier weer, dat er van daadwerkelijk participeren geen enkele sprake is. Inclusie realiseren in samenwerking met ervaringsdeskundigen doen ze met zorgvuldig geselecteerde ervaringsdeskundigen, op dossiers die ze vooraf al hebben vormgegeven en op het moment dat inspraak geen zin meer heeft.

Wethouders bemoeien zich in vroeg stadium met ambtelijke zaken, zoals het formaat van een mandschommel, waarbij de belanghebbenden zo gestuurd worden dat de reeds genomen beslissing uiteindelijk de beste lijkt. Wanneer participatie lastig kan worden, stellen ze het zo lang mogelijk uit, perken ze het in, of slaan ze het over.

Van enige constructieve samenwerking met stakeholders is geen sprake. Zo veegt men zes jaar lang bezwaren van tafel tegen de locatie van een oliebollenkraam, de mond vol van inclusie en toegankelijkheid, en pas wanneer na zes jaar een rechtszaak dreigt en de tegenpartij niet buiten spel kan worden gezet, kiest men voor een andere locatie. Dit brengt men natuurlijk wel even naar buiten als een zeer inclusief genomen besluit.

Cijfers worden anders uitgelegd. Rekenfouten mogen ongestraft in de stukken blijven staan. Wachtlijsten noemen we voortaan gewoon aanmeldlijsten. En de vele klachten, dat wijdt de burgervader doodleuk aan een toenemende klaagcultuur.

In Zuidplas wordt niet naar de inwoners geluisterd, is er geen zicht op de inwoners en worden inwoners niet serieus genomen. Maar ondertussen wordt wel overal geroepen, en genoteerd, dat men aan de o zo belangrijke participatie heeft voldaan.

De verantwoordelijke ambtenaren, leden van het College, Raadsleden en directeur-bestuurders blijven gewoon zitten en vinden dat wij, inwoners, het allemaal toch echt verkeerd zien De inwoners, met hun problemen, achterlatend.

Participatie leidt tot frustratie!

Paul van Waasdijk en Danny Rombouts,
Stichting Onbeperkt Zuidplas

Dit is een opinie artikel of ingezonden brief, geschreven door de ondertekenaar. Het is dan ook zijn of haar mening en niet geschreven en ook niet onderschreven door de redactie. Wie ook een opinie artikel wil insturen nodigen we van harte uit op info@gouweijsselnieuws.nl

Advertentie