Teun Biemond uit Moerkapelle is sinds 2022 klimaatburgemeester van Zuidplas. Biemond heeft veel ervaring met duurzame energie. Voor de tuinbouw heeft hij bijvoorbeeld lang geleden al geholpen om de eerste systemen voor warmtekrachtkoppeling te realiseren. Ook heeft hij meegewerkt aan ondergrondse warmte opslag, collectieve inkoop en windenergie. Als klimaatburgemeester wil hij vooral kijken of hij bij kan dragen om mensen met een krappe beurs te helpen met verduurzamen.
Sociale aspect
“Toen ik hierover hoorde, trok vooral het sociale aspect me. Energieprijzen stegen de pan uit. Ik hoorde dat mensen de kachel op 15 graden zetten en te weinig geld hadden om te isoleren. Daar wilde ik wat aan doen”. Er is geen omlijnde functiebeschrijving voor klimaatburgemeester. Het is wat je er zelf van maakt. Iedereen kan zich er voor aanmelden. “Ik moest een aantal vragen invullen en that’s it”. De functie heeft ook geen formele status. Het wordt door het Rijk georganiseerd en is geen formele functie bij de gemeente.
Dichtbij huis beginnen
Biemond heeft zelf een klimaatpositief houten kantoor. Hij levert meer energie dan hij verbruikt. Als klimaatburgemeester wilde hij dicht bij huis beginnen, Hij begon door de verduurzaming in de eigen straat te stimuleren. Daar hebben velen nu zonnepanelen. Ook met isolatie van de woningen is al een stap gemaakt en een deel van de buren laat hun huis verwarmen door een warmtepomp.
Innovaties
De meeste winst is volgens Biemond te halen door gezamenlijke oplossingen. Dat is veel efficiënter dan dat iedereen een eigen warmtepomp heeft. Hij heeft de gemeente geadviseerd om daarvoor de warmte uit water te benutten. De Hollandsche IJssel is volgens hem de ideale bron daarvoor. Daar stroomt heel veel water doorheen met een temperatuur die ook in de winter het verwarmen van veel huizen mogelijk maakt. Ook met andere innovaties is hij aan de slag. Zo werkte hij samen met de Hogeschool Rotterdam aan isoleren van de huizen met groene thermogevels. Dat zijn muren met planten. Die oplossing zou hij ook voor Zuidplas mogelijk willen maken. “In de spouw is vaak te weinig ruimte en daar kunnen vleermuizen zitten. Aan de binnenkant gaat het ten koste van de ruimte in huis. Een groene oplossing aan de buitenzijde, bespaart energie en bevordert biodiversiteit. ’s Winters warmer, ’s zomers koeler, minder fijnstof, minder geluid en meer overwaarde; groene thermogevels hebben heel veel voordelen.”