8.5 C
New York
zondag 22 december 2024

Grote Rotterdamse zorgen over financiele toekomst Cortelande           

De leden van de raadscommissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte in Rotterdam hebben grote zorgen over de toekomst van Cortelande en de effecten hiervan. Rotterdam is een van de deelnemers van de grondbank en het geschatte risico voor deze gemeente is 28 miljoen euro als het bestemmingsplan niet doorgaat. Dat laatste is de grote angst in de gemeenteraad van Rotterdam, bleek tijdens deze vergadering.

Rozema (Partij voor de Dieren) heeft zich zowel in het bestuur van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard als in de gemeenteraad van Rotterdam vastgebeten in het dossier en voelde er weinig voor om onderdeel te gaan worden van het jaarlijkse circus van een zienswijze en verder geen grip te hebben op deze verbonden partij als men het voorstel goedkeurt. Maar Rozema was ook eerlijk, hij ziet ook het gevaar voor Rotterdam als de Grondbank omvalt en daarom voelde hij zich in een fuik zitten. Hij stelde voor om jaarlijks de verlenging van de grondbank te bespreken in plaats van 10 jaar. Daar voelde wethouder Zeegers (D66) niets voor. Ze legde uit dat dan de Grondbank geen leningen meer kan afsluiten. Wel kan Rotterdam elk jaar alsnog kiezen voor uittreden van de Grondbank.

Het is het faillissement van het Huis van Thorbecke als overheden tegen over elkaar staan bij de Raad van State betoogde Rozema. Diverse mensen uit andere provincies spreken hem hierover aan en kijken mee wat hier gebeurd in ‘onze achtertuin’. De wethouder hoopt dat met het inzetten van Kuijken er toch wel beweging in de padstelling komt. Maar volgens Rozema kost het alleen al 20 miljoen euro om het gewenste grondpeil te bewerkstelligen en dan nog de kosten van de Rijkswaterstaten. Dat gaat ten koste van de opbrengsten.

Het is het faillissement van het huis van Thorbecke als overheden tegenover elkaar staan bij de Raad van State
Rozema (Pvdd)

Van Dommelen (VVD) kwam terug op vorige discussies en blijft van mening dat Rotterdam de gronden moet overnemen van Zuidplas. Maar hij benadrukte in het debat wel dat het zeker niet om een annexatie moet gaan. Hij ziet een mogelijkheid zoals eerder bij de overeenkomst van het verkrijgen van Nesselande als een optie. Maar deze discussie wil hij dan wel op feiten voeren en daarom wil hij de mogelijke scenario’s weten van de wethouder.  Wethouder Zeegers legde uit dat Rotterdam hier niet aan het stuur staat voor overname van de gronden. Dit moet echt gebeuren als zowel Zuidplas als Zuid-Holland hierom vragen en dan nog is het volgens haar de vraag of men dit wel wil.

Kockelkoren (GroenLinks) wilde ook weten wat de scenario’s zijn nu overheden tegen elkaar strijden bij de Raad van State. Volgens haar moet er niet gebouwd worden maar men zit er nu eenmaal aan vast.

Wethouder Zeegers begreep de zorgen en het ontbreken van sturing van de raadsleden maar 20 jaar geleden is gekozen voor uitbreiding en daarom zit Rotterdam nu in het hoofdpijn dossier. “Hoe gaan we dit ordentelijk afhandelen, hoe komen we hier zonder kleurscheuren uit”. Volgens haar is de vraag of het bestemmingsplan wel of niet overeind blijft staan. Volgens haar is de grondexploitatie zeer zeer verlieslijdend maar inhoudelijk mag Zeegers het alleen vertrouwelijk delen hoe ernstig dit probleem was.  Dit kwam meerdere malen terug in haar beantwoording en daarom kan het tekort straks groter worden dan het risico van 28 miljoen euro.

Wethouder Zeegers vertelde dat als 4 van de 5 partijen instemmen met de nieuwe structuur en voortzetting van de Grondbank en alleen Rotterdam weigert, men toch moet meegaan. Rozema vond dat nogal bijzonder: “tegen die tijd dat het afloopt over 10 jaar zijn wij allemaal ververst hier, dat voelt als een soort van Groundhog day”.  De wethouder legde uit dat elk jaar de gemeente rond april/mei de begroting moet vaststellen voor de Grondbank en dan Rotterdam kan uitstappen. Maar uitstappen kan leiden tot een verlies van de gronden maar die kan ook komen als het bestemmingsplan wordt vernietigd.

Mocht de gemeenteraad volgende week niet instemmen en steun krijgen van andere gemeente dan gaat de Grondbank failliet en wordt de grond aan een opkoper verkocht. Dan is Rotterdam zeker het geld kwijt. Van Dijk (ChristenUnie) en Kockelkoren stelde voor om alvast een verliesvoorziening te nemen maar dat was volgens Zeegers niet nodig, daar had de accountant van de stad nog geen advies voor gegeven. Maar het beoogde verlieslatende resultaat van het project is voor haar wel een grote zorg.  Van Dommelen wilde nog een keer benadrukken dat Rotterdam moet kijken of het overgenomen kan worden en zowel Zuidplas als Zuid-Holland hiertoe te bewegen. Zeegers zegde een onderzoek hierover toe met de scenario’s hierin.

Rozema vroeg Zeegers om Zuidplas te wijzen op de vele subsidies van de provincie die eventueel gebruikt kunnen worden. Hoewel Zeegers vreest dat zonder bestemmingsplan hiervoor Zuidplas niet in aanmerking komt, zal ze zeker het advies geven. Maar, zo benadrukte Zeegers, de gemeente Zuidplas blijft de partij die ontwikkelt en moet hier zelf mee aan de slag.

De Grondbank is in 2004 opgericht om gronden aan te kopen en te voorkomen dat gronden speculatief gekocht zouden kunnen worden. Op dat moment was het idee om in de Zuidplaspolder 30.000 woningen te gaan bouwen. Hiervoor zijn de gemeente Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle in 2010 gefuseerd. Het kapitaal van de Grondbank is ongeveer 96 miljoen euro en het eigenaarschap ligt bij de deelnemers : Provincie Zuid-Holland (40%), Rotterdam (40%), Gouda (9%), Zuidplas (6%) en Waddinxveen (5%).

Zuidplas zou oorspronkelijk de gronden kopen in 2024 maar door geldgebrek en vertraging moet dit worden uitgesteld. Het voorstel is om de Grondbank met 10 jaar te verlengen. Als het bestemmingsplan voor Cortelande niet doorgaat moet de grond worden afgeschreven naar landbouwgrond en verliest het ongeveer 73% van de huidige waarde. Tot nu toe is Rotterdam de enige gemeente waar nog niet voor is gestemd.

Advertentie