8.5 C
New York
zaterdag 4 januari 2025

Gemeenteraad Zuidplas vergadert vaak en incompleet

Het is einde van het jaar en de redactie van Gouwe IJssel Nieuws kijkt terug op het afgelopen jaar van het hoogste bestuursorgaan van Zuidplas, de gemeenteraad. Daarbij viel het hoge aantal vergaderingen, de afwezigen tijdens de vergaderingen en het teruggevallen aantal schriftelijke vragen. Hieronder de bevindingen die de redactie had afgelopen jaar.

Aantal vergaderingen

Het aantal vergaderingen is enorm gestegen de afgelopen twee jaar. Dat is niet alleen de officiële vergaderingen maar ook de niet vermelde vergaderingen. Met tellen ontbreken een aantal ‘benen-op-tafel’ sessies,werkgroepen, teambuilding en andere vergaderingen die niet terug te vinden zijn. Dit zijn er naar schatting wel tussen de 10 en 20 bijeenkomsten waar de pers niet welkom bij is. Voorbeeld waren de sessies voorafgaand tussen college en raad om over de knelpunten van het Middengebied nader tot elkaar te komen. Maar de raad kiest zelf voor meer vergaderingen zoals werkgroepen “lokale democratie”, “Raad in Beeld” en besloten auditcommissie. Afgelopen jaar kwam hier de strategische werkgroep Cortelande bij.

Maar het aantal vergaderingen is eigenlijk niet meer op te brengen voor mensen die er een voltijds betaalde baan naast hebben. Hoe vaak burgemeester Weber de raadsleden heeft gemaand tot wat korter en bondiger te vergaderen is niet meer op 1 hand te tellen. Toch kiest men voor lange betogen, moties vreemd aan de orde en bespreken van schriftelijke vragen zonder enig resultaat. De redactie schreef hier eerder over toen een ‘Gast van de Raad’ geschrokken vertrok en de redactie liet weten dat hier zijn politieke ambities waren gestopt.

Alleen vergaderingen die teruggevonden konden worden,staan in deze grafiek.

Geheim

Natuurlijk zijn er momenten dat een gemeenteraad geheim moet besluiten maar het is in Zuidplas wel vaak. Natuurlijk is dat niet raar met Cortelande en gronden. Maar er worden ook zaken geheim gehouden, welke bij andere gemeenten wel openbaar worden gepubliceerd zoals over de Grondbank. Soms wordt voor een klein detail uit een plan al een vergadering geheel geheim gemaakt. Bij een aanbesteding wil je niet de leverancier bevoordelen of zorgen dat grondprijzen bekend worden waarmee gespeculeerd worden.

Afgelopen vijf jaar zijn er 122 geheime documenten gepubliceerd die nog niet vrijgegeven zijn. De gemeenteraad neemt uiteindelijk zelf het besluit of het wel of niet openbaar is. De afgelopen jaar zijn er voor de regionale opvanglocatie wel een aantal documenten vrijgegeven. Nadeel voor de pers is dat hiermee de democratische controle van het gemeentebestuur lastig wordt.

Aantallen exclusief stukken waar geheimhouding inmiddels is afgehaald door gemeenteraad

Dat geldt ook zeker voor de ingekomen brieven van inwoners en organisaties. Die komen pas maanden later online waarmee de actualiteit vervlogen is voor de pers. Raadsleden krijgen deze onder geheimhouding, de publieke versie moet eerste geanonimiseerd worden. Overigens is de provincie en andere gemeenten hier veel sneller mee, dit soms al na enkele dagen. De tip van de redactie is dan ook om een kopie altijd naar de pers (info@gouweijsselnieuws.nl) te sturen.

Aan- en afwezigheid

Een ander opvallend onderwerp is het hoge aantal vergaderingen waarbij de gemeenteraad niet compleet is. Anders gezegd, van de 44 vergaderingen was alleen bij de installatie en bij de vergadering over het Middengebied de gehele raad aanwezig. Dieptepunt is de vergadering van 11 oktober 2023 toen 21 van de 29 raadsleden aanwezig waren. De fracties van de ChristenUnie/SGP (96%) en de SP (93%) zijn het vaakst aanwezig, de fracties van NEZ en Groep Pouwels hebben de meeste absenties maar zijn beiden ook bekend met gezondheidsproblemen van raadsleden. Bij NEZ is ook raadslid Van (later groep Van) door onmin een tijdje afwezig geweest. Marc Claveaux (D66) is het enige raadslid die alle vergaderingen heeft bijgewoond. Een vergadering mag alleen doorgaan als het ‘quorum’ behaald wordt van de helft + 1 raadslid (15 aanwezigen).

Een gemeenteraadslid krijgt € 1.612,85 per maand bruto en een maandelijkese onkostenvergoeding van € 215,51. Het maakt dan niet uit of een raadslid wel of niet aanwezig is. Een raadslid bouwt geen wachtgeld op. Vijf keer is er gekozen om een raadslid een of meer perioden tijdelijk te vervangen. Naast de vertrekkende raadsleden die wethouder werden (Klovert, Schuurman, De Haas en Woudenberg) vertrokken er ook 3 raadsleden definitief. De man-vrouw verdeling is 20 tegen 9.

Schriftelijke vragen

Na een aantal jaren met schriftelijke vragen is het de afgelopen jaren ineens veel minder geworden. Met schriftelijke vragen kan een raadslid vragen stellen aan het college van B&W. Dit is vaak een middel wat politiek wordt ingezet en blijven de antwoorden vaak onderbelicht. Als een raadslid de antwoorden nader wil bevragen, kan een raadslid kiezen om dit te bespreken tijdens de raadsvergadering.

Herbenoeming burgemeester Weber

Een van de vergaderingen achter gesloten deur is de herbenoeming van burgemeester Weber. In een interview met Erik van Leeuwen in Hart van Holland liet de burgervader weten dat hij graag door gaat voor een volgende periode. Dit wordt met de vertrouwenscommissie en de commissaris van de Koning besproken en dit wordt gecategoriseerd als staatsgeheim. Vooralsnog heeft de redactie geen signalen ontvangen dat de raad ontevreden is, maar dat blijft gissen.

Weber werd in 2019 geïnstalleerd als opvolger van Gert-Jan Kats die naar Veenendaal vertrok. Tijdens de zoektocht was Servaas Stoop een tijdelijke vervanger. Een periode van aanstelling van een burgemeester is 6 jaar.

Advertentie