8.5 C
New York
woensdag 15 januari 2025

Woonlasten in Zuidplas stijgen ruim in 2025

De lokale lasten in Zuidplas gaan in 2025 verder stijgen door de verhoging van onder andere de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de OZB. Maar niet alleen de gemeentelijke belastingen gaan omhoog, het Hoogheemraadschap verhoogt de waterschap belastingen met ongeveer 30 euro per jaar. Voor eigenaren van koopwoningen stijgen de gemiddelde lasten naar € 1.564. Voor huurders lopen de jaarlasten op naar € 722 maar die krijgen ook via de huur een verhoging die de eigenaren moeten betalen.   In tien jaar zijn de woonlasten voor eigenaren 39% gestegen, huurders gingen 42% omhoog maar betalen relatief minder dan eigenaren van woningen.

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing was tijdens de begroting een punt van discussie. Het college van B&W had voorgesteld de verhoging per vuilniszak of lediging van de zwarte container fors te maken. De gemeenteraad ging niet mee en verlaagde deze van 2,50 terug naar 2 euro (huidig tarief 1,50 per 60l). Wel werd het vastrecht verhoogd. In totaal zijn de inwoners met gemiddeld 30 zakken straks 349 euro kwijt. Wie meer afval heeft, betaald meer in het kader van de vervuiler betaald. Deze heffing is voor zowel huur- als koopwoningen en mag alleen voor afval worden gebruikt.

Gebaseerd op de COELO norm van max 30 zakken afval per jaar

Rioolheffing

Voor het eerst in lange tijd is er een forse stijging voor de rioolheffing. Maar het tarief voor 2025 is nog steeds lager dan in 2014. De stijging voor huishoudens met een koopwoning en voor bedrijven is meer dan 10% in 2024. Net als afvalstoffenheffing is Rioolheffing ook een doelbelasting en mag alleen worden gebruikt voor riool. Opvallend is dat bedrijven die veel water storten op het riool, net zoveel moeten betalen als een eenpersoons huishouden met een koopwoning. De gemeente beheert het rioolsysteem behalve de rioolwaterzuivering, dat ligt bij het Hoogheemraadschap.

OZB

De OZB stijgt, zoals het er nu naar uitziet, met de inflatie voor woningen maar voor niet-woningen (bedrijven) wordt er een inhaalslag gemaakt. De WOZ-waarde is voor het eerst in een aantal jaren niet hard gestegen. Vaak wordt gedacht dat de WOZ een groot deel van de gemeente inkomsten zijn, maar dit is maar 9% van de totale inkomsten van de gemeente. Huurders betalen geen OZB direct aan gemeente.

Waterschapsbelasting

Het hoogheemraadschap verhoogt de belasting gemiddeld 30 euro per jaar. Hieraan moet zowel wat watersysteemheffing voor dijken en wateren en een zuiveringsheffing voor het zuiveren van rioolwater. Eigenaren betalen in de watersysteemheffing ook nog een gedeelde aan de hand van de WOZ-waarde. Ongebouwd en natuur kost per hectare ook nog een heffing voor bijvoorbeeld landbouwers. Deze belasting wordt door het Hoogheemraadschap via de RBG geïnd.

Advertentie