Het college van B&W laat weten in een collegebesluit om niet meer te procederen tegen de Staat om een hogere (financiele) vergoeding om de kosten van het afvoeren van lachgasafval te krijgen. De reden hiervoor is vooral juridisch en in het besluit ontbreek de inhoudelijke reactie. De Nederlandse Vereniging van Reinigings Directeuren (NVRD) voert deze bodemprocedure tegen de staat.
Volgens het collegebesluit dacht men dat Cyclus als afvalverwerker voor de gemeente in actie zou komen maar dat laat Cyclus aan haar gemeenten over. Uiteindelijk heeft Zuidplas wel een volmacht afgegeven maar dit had via het college van B&W gemoeten. Dit is niet gebeurd en B&W heeft nu besloten niet te willen procederen tegen de Staat en deze volmacht in te trekken.
Afval lachgascylinders probleem
Sinds de plaatsing van lachgas op lijst II van de Opiumwet in januari 2023, zorgen lachgascilinders in het (rest)afval voor grote problemen in de gehele afvalsector. Het lachgasverbod heeft het statiegeldsysteem dat in Nederland bestond opgeheven. De herbruikbare cilinders met veiligheidsventielen zijn daarmee vervangen door illegale, onveilige wegwerpcilinders. Omdat lachgas in de meeste Europese landen niet verboden is, is het importeren ervan een eitje.
De jaarlijkse kosten voor verwijdering uit de openbare ruimte en van milieustraten, €16 miljoen, vallen toe aan gemeenten. Ook de kosten voor verwijdering uit het restafval komen bij gemeenten op het bord: meer dan €40 miljoen per jaar. Gemeenten moeten die onvoorziene uitgaven uit algemene middelen bekostigen of inwoners ervoor laten opdraaien via een verhoging van de afvalstoffenheffing.