Minister Keijzer (BBB) heeft Wim Kuijken gevraagd om voorzitter-adviseur te worden als vervolg op zijn eerdere pogingen om Provincie, Rijkswaterstaat, Gemeente Zuidplas en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard te horen over de menings verschillen. Dat laat minister Keijzer weten in een brief aan de overheden. Deze brief is vandaag door de provincie openbaar gemaakt. Het einddoel is eind september bestuursakkoorden te krijgen waarmee de beroepen van Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat van tafel kunnen. Dan blijven nog wel de 18 beroepszaken van private partijen.
Wim Kuijken heeft in zijn verkenning vastgesteld dat er lastige puzzels op te lossen zijn, vooral waar het gaat om de waterhuishoudkundige planvorming en de mobiliteitsverwachtingen/effecten van de te realiseren woningbouw op het (hoofd)wegennet. Ook de financiële uitvoerbaarheid van het plan voor 8.000 woningen en twee bedrijfsterreinen is (nog) niet duidelijk en onzeker, zo geeft een aantal betrokken aan.
De communicatie tussen betrokken partijen is verstoord geraakt in de fase voor de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad van Zuidplas. De heer Kuijken adviseert deze verhoudingen weer te herstellen om verder te kunnen gaan met de realisatie van de plannen en te proberen zodanige oplossingen te vinden dat de ingestelde beroepen kunnen worden ingetrokken. Wim Kuijken heeft in zijn verkennende ronde geconstateerd dat alle partijen daartoe bereid zijn en
het zouden toejuichen als deze fase wordt begeleid door een onafhankelijke voorzitter-adviseur van een in te stellen ‘Watertafel’ en een ‘Mobiliteitstafel’.
Inhoudelijke discussie over Water en Mobiliteit
De ‘Watertafel’ met de verantwoordelijk wethouder van de gemeente Zuidplas en de leider van het gemeentelijke projectteam, de verantwoordelijke (hoog)heemraad en de projectleider van HHSK, een (hoog)ambtelijke vertegenwoordiging van de provincie (inhoud en proces), van het ministerie van IenW/Water en Bodem en van VRO/Realisatie Woningbouw.
De ‘Mobiliteitstafel’ met de verantwoordelijk wethouder van de gemeente Zuidplas en de leider van het gemeentelijk projectteam, een (hoog)ambtelijke vertegenwoordiging (inhoudelijk) van de provincie, van Rijkswaterstaat (twee personen) en van het Ministerie van VRO/Realisatie Woningbouw. Onder deze hoofdtafels kunnen -in overleg- inhoudelijke en financiële werkgroepen met inhoudsdeskundigen worden ingesteld voor de uitwerking van onderdelen van de puzzels. Doelstelling is om begin februari per thema een ‘constituerende’ hoofdtafel te houden, waarbij de verdere inrichting en werkwijze wordt afgesproken. Om de voortgang te behouden wordt de contactpersoon van uw organisatie op korte termijn benaderd om de eerste bijeenkomsten in te plannen.
Eind september bestuursovereenkomsten en mogelijk intrekken beroepen
De doelstelling van de Minister is dat er eind september bestuurlijke overeenkomsten liggen over water en mobiliteit en zijn ondertekend. Hierin moet ook de financiele uitvoerbaarheid van de ontwikkeling in geborgd zijn. Als hier over akkoord bereikt wordt over de onderwerpen kunnen de beroepen worden ingetrokken door het Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat.
Volgens de minister is vanaf 1 februari één dag de heer Kuijken beschikbaar met ondersteuning van haar ministerie. Daarom vraagt de minister om uiterlijk 31 januari antwoord te geven of dit voorstel om uit de impasse te komen, ook de goedkeuring van krijgen.
Raadsleden moeten brief in pers lezen
De gemeenteraadsleden moeten deze brief hier op Gouwe IJssel Nieuws lezen. Tijdens de commissie Ruimtelijke Plannen is gevraagd om de brief, aan de raadsleden te sturen. Waarom de gemeente Zuidplas zo geheimzinnig over de brief doet, is niet duidelijk. De brief is in zijn geheel hier te lezen.