Bij de behandeling van de informatienota in de raadscommissie afgelopen woensdag over de begroting kwam wethouder Zijlstra namens het college van B&W met een winstwaarschuwing over een forse financiële tegenvaller. Bij het berekenen van de nieuwe beheerplannen blijkt er een enorm tekort te zijn ontstaan. Hierbij moet volgens de wethouder gedacht worden aan een uitgave van enkele miljoenen maar het exacte bedrag moet nog verder worden berekend. Zijlstra had het een dag voor de vergadering pas vernomen en wilde wel het nu al laten weten aan de gemeenteraad, nog voor de Zomernota.
Zijlstra legde uit dat de inflatie inmiddels in de civiele sector is opgelopen tot 40% ten opzichte van aantal jaar geleden. Niet alleen de salariskosten bij de aannemers maar vooral ook de materialen zijn fors duurder geworden volgens de wethouder. Een van de voorbeelden die de wethouder noemde was de prijsstijging op asfalt die op een gegeven moment maar liefst 80% bleek te zijn.
Vooral het onderhoud van de wijken uit de 60-er, 70-er en 80-er jaren blijkt met de herberekening veel duurder uit te vallen en hebben qua technische staat wel onderhoud nodig. Deze tekosten zullen vooral na 2025 op de begroting komen te staan. Wat het effect is op de jaarrekening van 2025 met de huidige projecten kon nog niet worden vastgesteld legde wethouder Schuurman uit, dat komt met de najaarsnota.
Een ander zorgenpunt komt uit de hoek van de accountant. Bij nieuwbouw of complete reconstructie mogen de kosten worden gezien als een investering die over de gehele afschrijvingstermijn van het aangelegde werk mogen worden afgeschreven. Hiermee spreidt de gemeente de kosten over langere tijd. Maar groot onderhoud of renovatie blijken nu in een grijs gebied te vallen en moeten dan direct in de zogenaamde exploitatiekosten worden opgenomen, de dagelijkse kosten die een gemeente heeft.
De commissieleden hadden vooral vragen wat dit gaat betekenen en wanneer het duidelijk wordt wat er echt aan extra kosten bij komt. Adriaanse (D66) vroeg zich af of de zomernota wel vastgesteld kan worden als deze niet sluitend is of na een maand alsnog wordt aangepast. Schuurman legde de commissie uit dat de provincie, die altijd goedkeuring aan de begroting moet geven, alleen naar de begroting kijkt en die wordt door de gemeenteraad in november vastgesteld.
Bakker (ChristenUnie/SGP) vroeg zich af waarom dit nu pas naar boven komt, kunnen de plannen niet vaker worden herrekend? Dat is niet mogelijk vond de wethouder, het is al een enorme klus omdat om de vier jaar te doen. Het gaat om enorme aantallen en bedragen, in totaal heeft de gemeente Zuidplas een areaal bestand zoals bomen, paaltjes, wegen etc. met een totale waarde van een half miljard Euro.
Wethouder Zijlstra gaf de raad advies om met de zomernota voorzichtig om te gaan met wensen en ambities die men vraagt. Schuurman voegde daaraan toe dat er nog meer onzeker is zoals de jaarrekening en de voorjaarnota van de overheid waar mogelijk toch meer geld beschikbaar komt voor gemeenten.