Lezing over BOERENenERFGOED in het Historisch Centrum “Ons Verleden”

    Datum/Tijd
    09/07/2019
    20:00 - 22:00

    Locatie
    Historisch Centrum 'Ons Verleden'


    De lezing start om 20.00u. De deuren zijn open om 19.30u en de toegang is voor donateurs gratis en voor niet-donateurs € 5,- p.p..

    Het boerenland en de boerenerven vormen een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. Dit erfgoed staat helaas onder druk. Boeren stoppen, agrarisch land wordt natuur, de koeien verdwijnen uit het landschap, historische gebouwen verliezen hun functie.
    Tijdens de lezing vertelt Marina Laméris wat de betekenis en de waarde is van het boerenerfgoed. Wat is er zo bijzonder aan de boerenerven? De langhuisboerderij, het boenhok, het zomerhuis, de knotbomen: allerlei aspecten van de historie van het erf en het boerenbedrijf komen aan bod, alsmede de toekomstmogelijkheden van de boerderij, het beleid, en het belang van het behoud van ‘rommelerven’ en bijgebouwen, zoals hooibergen.
    Marina Laméris is architectuurhistorica. Ze doet onderzoek en geeft advies over het behoud van cultureel erfgoed. Ze deed boerderijenonderzoek in onder meer Breukelen, Woerden, Harmelen, Kamerik en Eemnes. In deze lezing wordt ook een aantal boerderijen uit Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen als voorbeeld gebruikt.
    Ze is uitgever van het boek “BOERenERFGOED”, het boerderijenboek van Voorschoten en Wassenaar en heeft diverse andere publicaties op haar naam.

    Meer informatie: www.tastbaarerfgoed.nl

    Op de foto: boerderij aan de Herenweg 33 te Moerkapelle in de jaren ’60 van de vorige eeuw.