8.5 C
New York
dinsdag 16 augustus 2022

Hitland wil molenfundament overdragen aan Historische vereniging

Het historische molenfundament in het Nieuwerkerkse deel van het recreatiegebied kan worden overgedragen aan de Historische Vereniging in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat heeft wethouder Rik van Woudenberg gezegd tijdens een informatie en gespreksavond over het gebied.

De historische vereniging HVN heeft dit voorjaar aandacht gevraagd voor de staat van onderhoud van het 18e -eeuwse molenfundament. De molenstomp is een overblijfsel van een molen die verantwoordelijk was voor de bemaling van de polder waar nu het Hitlandgebied in ligt. Tijdens de aanleg van het gebied wat nu Park Hitland wordt genoemd is de molenstomp behouden. Het hele gebied en dus ook de molenstomp is nu in eigendom van een recreatieschap waarin de gemeenten Capelle aan den IJssel en Zuidplas samenwerken. Het recreatieschap ziet zich niet als historische vereniging en wil het onderhoud niet zelf oppakken aldus van Woudenberg tijdens de avond.

De Historische Vereniging wil dat het fundament teruggebracht wordt in de staat waarin het verkeerde voordat het verval inzette. Ook wil men dat de restanten van de molen op de gemeentelijke monumentenlijst wordt gezet. Of de Historische Vereniging zit te wachten op het eigenaarschap zoals de wethouder nu heeft voorgesteld is nog niet bekend.

De informatieavond werd op 28 juni gehouden voor gebruikers en belangstellenden van het gebied. Tijdens de avond werd uit de doeken gedaan welke projecten zijn uitgevoerd en welke projecten nog op de planning staan. De afgelopen jaren is veel aan onderhoud gedaan en zijn verschillende nieuwe voorzieningen aangelegd. Hieronder zijn verschillende speelplaatsen en nieuwe bankjes en tafels.

 

Advertentie