8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Kettingzaag komende weken weer actief in Hitlandgebied

De kettingzaag zal de komende weken weer gehanteerd worden in het Hitland gebied tussen Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel. Vanaf 17 juli wordt in een derde deel van het bos dat in de jaren negentig is aangelegd gekapt. De te kappen bomen zijn de afgelopen weken gemerkt met een rode stip. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat een deel van het bos flink wordt uitgedund. Dit keer zijn de houthakkers actief in een deel aan de kant van Capelle tussen de Schielandweg en de Molenwetering. Volgend jaar zal nog een vierde deel van het bos worden uitgedund.

Volgens het recreatieschap Hitland zijn de werkzaamheden erop gericht een gevarieerder bos met verschillen in soorten, leeftijd en structuur te creëren. Door meer licht in het bos te brengen kunnen struiken en planten zich beter ontwikkelen en worden tevens de omstandigheden voor het vestigen van verschillende diersoorten verbeterd. De overblijvende bomen kunnen zich door de dunningen beter ontwikkelen, waarmee de stabiliteit van het bos gewaarborgd blijft. De firma die de werkzaamheden gaat uitvoeren werkt volgens de Gedragscode Bosbeheer laat het recreatieschap weten. Op 24 juni jl is er verder door een erkend ecoloog een Flora- en Fauna inventarisatie uitgevoerd en vervolgens gerapporteerd.

Vanaf 17 juli zal de firma Weijtmans de dunning uitvoeren, waarbij er zoveel als mogelijk is bij de juiste weers- en terrein omstandigheden wordt gewerkt. Ongunstige omstandigheden kunnen er toe leiden dat het werk over een langere periode wordt uitgespreid en dat het gezaagde hout niet direct kan worden afgevoerd. Het vrijkomende hout wordt op stapels in en langs het bos gezet.

Gedurende de werkzaamheden kunnen bepaalde bosvakken en aangrenzende paden tijdelijk afgesloten zijn. Hier kunnen gebruikers van het bos enige overlast van ondervinden..

In 2015 is de eerste jaargang van de geplande dunningen in het gebied uitgevoerd in een deel bij Nieuwerkerk. Dit leverde toen veel commentaar op van gebruikers van het gebied. Om het herstel van het bos te kunnen volgen zijn na de dunning in het najaar van 2015 twee camera’s opgehangen. Hiermee zijn in 2016 en 2017 elke dag foto’s zijn gemaakt van een stukje bos of bosrand. Van die foto’s zijn nu 2 filmpjes gemaakt, die hieronder te zien zijn.

Video 1:

Video2:

Advertentie